Nepoznata osoba je mobilnim telefonom pozvala župnika i, lažno se predstavljajući kao visokopozicionirani dužnosnik, zatražila da na ime pomoći za liječenje djeteta iz Bosne i Hercegovine uplati određeni iznos novca, koji će mu vratiti nakon dolaska u župu.

Župnik je obavio uplatu određenih iznosa novca, nakon čega mu se navodni dužnosnik više nije javljao - priopćeno je iz Centra javne sigurnosti Doboj. O tome je obaviješten dežurni tužitelj Okružnog tužiteljstva Doboj, a u tijeku je rad na pronalasku izvršitelja navedenog kaznenog djela prijevare.

Tragom ove vijesti nazvali smo fra Mirka Filipovića, župnika na Plehanu (na slici) koji nam je potvrdio kako je on prevaren te da je osoba koja ga je prevarila lažno se predstavljajući kao visoki dužnosnik pronađena i uhićena, a radi se o Tiboru Praji iz Kiseljaka.

Cijeli slučaj vrlo je zanimljiv jer se Prajo predstavio kao hrvatski general Damir Krstičević koji je u društvu drugog generala Željka Glasnovića, također saborskog zastupnika, koji je na prolazu prema Zagrebu i htjeli bi svratiti kod njega u samostan i donijeti pakete hrane. Potom je s drugog broja mobitela poslao poruku fra Mirku da ga pita je li ga zvao i je li stupio u kontakt s generalom Krstičevićem.

Fra Mirka je ponovo nazvao prevarant Prajo, pričajući dalmatinskim naglaskom, predstavljajući se kao general Krstičević kojeg je eto sad nazvao prijatelj iz Kiseljaka, koji je bio zatvoru u Haagu i ima bolesno dijete te žurno ga treba prebaciti u Split u bolnicu. Nema novaca, osiguranja i da ako je moguće da na račun uplati koliko može novaca, a da će mu oni kad dođu usput taj novac vratiti, priča fra Mirko.

On je potom odmah želeći pomoći otišao, ne sumnjajući ništa, u banku i western unionom uplatio i poslao iznos od 1300 KM na ime Tibor Prajo u Kiseljaku.

Nakon toga ponovo ga je nazvao „general Krstičević“ kazavši kako dijete nema što presvući i da uplati nešto novaca za odjeću i da će mu oni to odmah usput vratiti sve. Fra Mirko ponovo odlazi u banku i uplaćuje 500 KM, ne računajući kako se radi policiji od već ranije poznatom Tiboru Praji iz Kiseljaka.

Nakon što mu je novac „legao“ na račun, Prajo je ponovo nazvao fra Mirka tražeći i 50 KM da mu uplati dopune za mobitel. E tad mi je već postalo sumnjivo, kaže nam s osmijehom fra Mirko te je odmah obavijestio neke prijatelje koji imaju doticaja s MUP-om.

- Oni su me uputili na policiju u Doboju da službeno prijavim prijevaru, koja je žurno reagirala, ušla u trag prevarantu Tiboru Praju i uhitila ga - kaže fra Mirko, dodajući kako su i neki njegovi kolege imali slična iskustva s prevarantom Prajom, a da je to sada saznao.

slobodnadalmacija.hr