Neposredno prije početka Europskog nogometnog prvenstva, znanstvenici i statističari sa sveučilišta u Dortmundu, Münchenu, Innsbrucku, Gentu i Moldeu napravili su zajedničko istraživanje i ustvrdili da će Francuska biti najvjerojatniji europski prvak sa 14.8 posto mogućnosti.

Francuze na toj statističkoj ljestvici slijede Englezi s 13.5 posto, Španjolci s 12.3, a četvrto mjesto dijele Portugalci i Nijemci s 10.1 posto.

Statističari su u svojim istraživanjima kombinirali različite modele. Primjerice, snaga pojedinih momčadi izračunavala se na nekoliko čimbenika, poput tržišne vrijednosti nogometaša, broja igrača koji su igrali u Ligi prvaka, broja nastupa u ligi, kao i ekonomskih i socijalnih čimbenika pojedinca zemlje (stanovništvo, bruto domaći proizvod, itd…), piše Hina.

“Predviđanja uvijek mogu promašiti konačni rezultat, inače bi nogometni turniri bili vrlo nezanimljivi. Poslužili smo s vjerojatnostima, a ne s pouzdanim podacima”, rekao je profesor Achim Zeileis sa Sveučilišta u Innsbrucku.