Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u subotu navečer u Parizu da će Francuska dati 120 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa siromašnim zemljama, dvostruko više nego li je to bilo najavljeno ranije, objavila je francuska novinska agencija France Presse.

"Nepravedno je što je na drugim kontinentima cijepljenje u velikom zaostatku. U Africi je jedva 3 posto populacije cijepljeno, moramo ići brže", kazao je Macron u video obraćanju na koncertu koje je organizirala nevladina organizacija Global Citizen.

Duplo više

"Francuska će udvostručiti broj doza cjepiva koje će donirati. S ranijih 60 milijuna povećat ćemo broj doza na 120 milijuna", kazao je francuski predsjednik.

Sjedinjene Države u srijedu su najavile namjeru da udvostruče količinu cjepiva koje namjeravaju donirati siromašnim zemljama pa će SAD donirati 1,1 milijarda doza, čime je američki predsjednik Joe Biden jasno dao do znanja da želi predvoditi u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, prenosi Hina.

Europska unija, s kojom Sjedinjene Države namjeravaju blisko surađivati, distribuirat će više od 500 milijuna doza.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je, u video poruci UN -u objavljenoj u utorak, kako je "osiguravanje poštene i pravedne distribucije cjepiva po cijelom svijetu hitan prioritet". Najavio je da Kina namjerava do kraja godine svijetu isporučiti ukupno dvije milijarde doza cjepiva. O toj su brojci kineske vlasti već govorile, no nisu objasnile u kojoj se mjeri radi o prodaji odnosno donaciji.

Nedostaje 500 milijuna doza

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom prije nekoliko dana, posebice će Africi nedostajati gotovo 500 milijuna doza u odnosu na globalni cilj od 40 posto cijepljenih do kraja godine.

Mehanizam Covax će u Afriku isporučiti oko 150 milijuna doza manje od očekivanog. Rezultat toga je da će se s 470 milijuna doza cjepiva koje se očekuju na kontinentu moći cijepiti samo 17 posto stanovništva.

Emmanuel Macron također je najavio "konkretne obveze" vezano uz pomoć Unicefu u organiziranju kampanja cijepljenja u afričkim zemljama i pomoć tamošnjim zdravstvenim sustavima.

Nevladina organizacija Global Citizen, koja je u subotu navečer u više svjetskih gradova organizirala niz koncerata, priopćila je da će "umjetnici na šest kontinenata pomoći građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na obrani planeta i porazu siromaštva". Organizacija je navela da se usredotočuje "na najhitnije, međusobno povezane prijetnje koje najteže pogađaju siromašne - klimatske promjene, jednakost u pristupu cjepivima i glad".