Francuska zvijezda freestyle motocrossa, Tom Pages, nikada se nije plašio da pomjera granice. U svom najnovijem nevjerojatnom podvigu, višestruki Red Bull X-Fighters prvak je uradio nešto što nitko ranije nije: na motociklu je izveo dvostruki salto sa 135 m visine i prizemljio se padobranom.

Dok se moto-sezona 2021 širom svijeta bliži kraju, natjecatelji u zimskim sportovima užurbano obavljaju finalne pripreme za svoje discipline u FIS Svjetskom kupu.

Pages je odlučio da premosti dvije različite sportske sezone, tako što će izvesti odvažan podvig u Avoriazu, zimskom odmaralištu u francuskim Alpama.

''U slobodno vrijeme, kada ne vozim, uživam u padobranskim skokovima. Idem korak po korak. Počeo sam trenirati u zračnom tunelu, a zatim sam 2015. počeo skakati s timom Soul Flyers. Uslijedio je BASE skok iz helikoptera, a potom i s mosta na otoku Reunion“, objasnio je Francuz.

Ovaj 36-godišnjak - vlasnik pet zlatnih, dvije srebrne i jedne bronzane medalje sa X Games - želio je da spoji freestyle motocross (FMX) i padobranstvo u uzbudljivom projektu kakav nikad ranije nije izveden: naumio je da na motociklu izvede dvostruki salto s litice u Avoriazu, sleti padobranom i odveze se dalje na motociklu.
 

''Bio sam prestravljen idejom, ali nisam mogao odoljeti da zamišljam kako bi bilo skočiti s motociklom. No, zbog pandemije Covida sam sve morao staviti na čekanje do ožujka 2021. Konačno sam, uprkos složenosti projekta, imao priliku da ostvarim svoj san'', kaže Pages.

Nakon freestyle vožnje i izvođenja trikova na ulicama čuvenog alpskog odmarališta, Pages je ubacio u četvrtu brzinu i pri 80 km/h uzeo zalet na sedam metara visokoj skakaonici, postavljenoj na rubu 135 m visoke litice (standardna visina skakaonice u prosjeku iznosi 2,7 m).

Skočio je preko 55 metara daleko od litice, u zraku izveo dvostruki salto, zajedno s motociklom slobodno padao brzinom od 150 km/h, da bi na kraju otvorio padobrane i 30 sekundi kasnije se prizemljio 170 m niže.

''Ne postoji bolja lokacija za ovo od Avoriaza! To je čarobno mjesto: okruženo prirodom, sa drvenim zgradama i odličnom infrastrukturom. Odmaralište je zaista pogodno za freeriding, i jedino je mjesto gdje sam pronašao vertikalnu liticu višu od 130 metara. Morali su se steći svi uslovi, jer ništa nismo željeli prepustiti slučaju. Najteže od svega bilo je nešto što u videu ne možete vidjeti: vjetar'', otkrio je.

BASE skok sa teškom motociklističkom opremom (kaciga, čizme i sigurnosna oprema) smanjuje vidno polje i zamagljuje oznake na tlu. Zato je za ovu priliku napravljen specijalni padobran za motocikl, s mehanizmom za manuelno otvaranje integrisanim u sjedište.