Francuske vojne snage su na sjeveru Malija ubile Abdelmaleka Droukdela, zapovjednika Al-Kaide Islamskog Magreba (AQMI), priopćilo je kasno sinoć francusko ministarstvo obrane, a jutros prenose agencije.

Ministrica obrane Florence Parly objavila je na Twitteru da su francuske oružane snage u četvrtak, 3. lipnja "neutralizirale Droukdela i nekoliko njegovih bliskih suradnika" tijekom operacije na sjeveru Malija, u Talhandaku, sjeverozapadno od gradića Tessalita.

Prema podacima UN-a, Droukdel je 2004. preuzeo vodstvo nad terorističkom skupinom Al-Kaide Islamskog Magreba, bivšom Salafističkom skupinom za propovijedanje i borbu.

Organizirao je puno terorističkih napada

Cilj skupine je destabilizacija sjevernoafričkih država poput Tunisa, Malija, Mauritanije, Alžira i Burkine Faso putem napada i otmica, a Al-Kaidi se pripojila 2006. godine.

Pod Droukdelovim vodstvom, AQIM je izveo niz terorističkih napada, uključujući one na policijske postaje, palaču vlade i na zgradu UN-a u Alžiru.

"Čestitam i zahvaljujem svima koji su omogućili i izveli ove odvažne operacije, koje su nanijele ozbiljan udarac ovim terorističkim skupinama", tvitala je Parly.

Bivša kolonijalna sila Francuska i dalje je prisutna u zapadnoj Africi. U veljači je francuska protuteroristička misija Barkhane povećana na oko 5100 vojnika.

Vojne snage su usredotočene na problematično područje između granica triju država, Burkine Faso, Malija i Nigera, koje služi kao utočište islamističkim ekstremistima koji redovito napadaju civilno stanovništvo.