Francuski predsjednik Emmanuel Macron u 20 sati se obratio javnosti oko novih mjera. Proglasio je lockdown koji kreće u petak i trajat će najmanje do 1. prosinca. 

"Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze", rekao je Macron na početku obraćanja. Kazao je kako su sve francuske regije u crvenom, javlja Index.hr.  

"Val zahvaća cijelu Europu. Jesmo li sve napravili kako treba? Ne. Ali napravili smo sve što smo mogli. Naša strategija je, s obzirom na informacije koje smo imali, bila ispravna." 

Kazao je da je Francusku preplavio drugi val "koji će nesumnjivo bili snažniji i ubojitiji od prvog". Kazao je da je siguran da će 9000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine studenog, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo popunjeni. 

"Virus zahvaća sve generacije u svojim teškim oblicima", rekao je Macron i naglasio da je zadatak zaštititi one koji pružaju njegu bolesnima. 

"Moramo zaštititi ekonomiju", rekao je Macron dodavši kako je važan balans. "Za nas ništa nije važnije od ljudskih života", rekao je. 

"Francuska nikada neće usvojiti strategiju kolektivnog imuniteta. Ova bi opcija dovela do gotovo 400.000 dodatnih smrtnih slučajeva", izjavio je francuski predsjednik.