Francuski nosač helikoptera Tonnerre plovi u četvrtak prema istočnom Sredozemlju kako bi pružio podršku bolnicama u Gazi koje se suočavaju s velikim brojem žrtava nakon izraelskih zračnih napada te nestašicom goriva i medicinskih potrepština.

Predsjednik Emmanuel Macron je rekao da šalje nosač kako bi pomogao stanovnicima Gaze da dođu do lijekova i medicinske skrbi.

Francusko ministarstvo obrane je priopćilo da je uloga 199 metara dugog bojnog broda pružiti humanitarnu podršku, no nije jasno znači li to samo dostavu medicinskih zaliha u Pojas Gaze ili i liječenje Palestinaca na brodu, piše Hina.

Tonnerre, koji može prevoziti vojne helikoptere, tenkove i amfibije, također može poslužiti kao plutajuća bolnica s desecima ležajeva, jedinicom za radiologiju i dvjema kirurškim salama, stoji na internetskoj stranici ministarstva.

Brod je tijekom pandemije covida-19 poslan do Korzike kako bi evakuirao bolesne civile, a prije toga je bio na francuskim teritorijima u Karipskom moru pogođenim uraganima.