Francuska će rasporediti nosač aviona "Charles de Gaulle" i prateću borbenu skupinu od siječnja do travnja, kako bi podržali francuske vojne operacije na Bliskom istoku, najavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

''Mornarička avijacija će podržati operaciju "Chammal" od siječnja do travnja, prije nego što ode na Atlantski ocean i Sjeverno more'', rekao je on u govoru francuskim vojnicima, prenosi Al Jazeera Balkans.

''Nosač aviona bit će u središtu operacije nekoliko europskih zemalja. U pratnji će mu tijekom misije biti snage Njemačke, Belgije, Nizozemske, Španjolske, Portugala i Grčke'',  precizirao je.

''Ta europska snaga, poput sudjelovanja u misiji u baltičkim zemljama, pojačat će transatlantsku vezu i NATO. Dodatni je dokaz da su europska obrana i NATO dva stuba iste kuće'' naglasio je Macron.

Baza BA 123 u Orleansu, gdje je govorio Macron, jedna je od najvećih zračnih baza Francuske, s oko 2.200 vojnika i civila, koji pokrivaju veliki spektar aktivnosti, među kojima su zračni prevoz i specijalne operacije.