Prijetnje Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kojima je cilj da zabrane ulazak u ovaj entitet visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, instituciji uspostavljenoj Daytonsko-Pariškim mirovnim sporazumom, predstavljaju napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine u čijem okviru mora biti zagarantirana sloboda kretanja, priopćilo je Veleposlanstvo Francuske u BiH, prenoseći stav Ministarstva te zemlje za Europu i vanjske poslove.

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon niza zabrinjavajućih mjera koje je ovaj entitet nedavno usvojio ograničavajući slobodu medija i narušavajući jedinstvo Bosne i Hercegovine. To je suprotno nastojanjima bosanskohercegovačkih vlasti da zemlju približe Europskoj uniji u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

Francuska kao svjedok Daytonsko-Pariškog sporazuma potvrđuje podršku visokom predstavniku i nastavit će čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Francuska poziva sve političke snage u Republici Srpskoj da se vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive članstva Bosne i Hercegovine u cjelini, priopćeno je.