Francuska planira podržati prijedlog Europske unije da se regulira ruski plinovod Sjeverni tok 2, objavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova, što bi moglo ugroziti završetak tog projekta i nanijeti udarac Njemačkoj kojoj je taj plinovod jako važan.

Europska komisija želi proširiti zakone koji se odnose na unutrašnje energetsko tržište na offshore plinovode prije završetka njihove izgradnje, čime bi dobila pravo glasa o tome kako će se koristiti nova plinska veza ispod Baltičkog mora između Rusije i Njemačke.

U sadašnjem obliku, Sjeverni tok 2, u cijelosti u vlasništvu ruskog Gazproma, ne bi bio u skladu s novim strožijim propisima predviđenima za nove infrastrukturne projekte.

Diplomatski izvori kazali su ranije da Njemačka vrši pritisak na druge Europske prijestolnice da blokiraju novu direktivu.

"Francuska namjerava podržati usvajanje takve direktive. Nastavlja se rad s našim partnerima, posebno Njemačkom, o mogućim promjenama teksta", rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva.

EU je podijeljen u vezi Sjevernog toka 2.

IstočnoEuropske, nordijske i baltičke države smatraju da bi EU zbog njega bio talac Moskve, dok sjevernoEuropske, posebno Njemačka, ističu njegove ekonomske koristi.

Nije poznato zašto je Francuska promijenila stajalište jer je do sada podržavala Berlin u njegovom protivljenju promjenama pravila.

Europski izvor rekao je da bi francuski glas mogao biti odlučujući jer Njemačka bez njega neće moći osigurati blokirajuću manjinu, prenosi Al Jazeera.