Psiholozi su izradili nekoliko psiholoških profila ubojice, a prema jednom od njih radi se o teroristu, no nisu isključili mogućnost da je počinitelj mentalno poremećen ili da ga vode slični motivi kao i 'norveškog monstruma' Breivika.

Francuska je prvi put u povijesti alarm za opasnost od terorističkih napada podigla na najviši stupanj. 'Takva odluka ima dvije razine. Prva je konkretna, to jest odnosi se na kvalifikaciju događanja i mjere koje treba poduzeti. Važno je reći da u Francuskoj, pojam terorizma nema političko značenje, već pravno. Terorističkim činom se smatraju namjera i pokušaj narušavanja javnog reda putem terora i zastrašivanjem, dakle ne mora nužno biti rezultat političkog ili vjerskog uvjerenja. Mjere protiv terorizma, takozvani 'Plan Vigipirate', ima četiri stupnja (žuti, narančasti, crveni i grimizan), osmišljen je tijekom 1990-ih kada se u Parizu dogodilo nekoliko bombaških napada. Posljednji stupanj je uveden nakon terorističkih napada u Madridu 2005. Što se poduzetih mjera tiče, nitko ne zna točno i u potpunosti koje su one, jer se smatraju vojnom tajnom, no jasno da podrazumijevaju povećanu nazočnost vojske i policije na svim mjestima javnog okupljanja, ispred škola, vjerskih objekata, te svim infrastrukturama. Taj stupanj podrazumjeva zajedničke patrole policije i vojske, posebno u zračnim lukama, na kolodvorima, u podzemnim željeznicama, na granicama, itd.', kaže Nataša Rajaković, bivša hrvatska diplomatkinja, a sada slobodna novinarka.

'Druga razina je jasno simbolična: 'crveni' stupanj Plana Vigipirate je već na snazi dosta dugo, i više ga nitko niti ne primjećuje. Podizanje razine u regiji Midi-Pyrenées znači da vlasti ovim ubojstvima pridaju veliku važnost, i da će sve biti učinjeno da se spriječi ponovno ubijanje i da se ubojica pronađe i uhiti. To je i način da se barem djelomično vrati osjećaj sigurnosti građanima, iako je to uvijek dvosjekli mač: nazočnost vojske i pojačano naoružane policije može uvesti i neku vrstu psihoze među građane', dodaje Rajković.

Na pitanje hoće li i u kojoj mjeri brzina i kvaliteta ove istrage utjecati na poziciju predsjednika Nicolasa Sarkozija, s obzirom na to da je Francuska u jeku predsjedničke kampanje, Rajković odgovara: 'Ovi događaji već utječu na samu kampanju, budući da je većina kandidata suspendirala svoje sudjelovanje u njoj. Od jučer pa do sutra navečer većina njih će poštivati takozvani 'Sveti Savez' oko vrijednosti Republike.'

'Nakon toga vjerojatno će se razviti polemike i ova ubojstva će poslužiti jednima i drugima za razne optužbe i prigovore. Nitko ne može predvidjeti daljni tijek događanja, pa tako ni kako će oni utjecati na kampanju predsjednika Sarkozija. Trenutačno je on u prednosti jer se može pokazati u državničkoj funkciji, može pokazati svoju odlučnost, sposobnost brzog odlučivanja, djelovanja ali i suosjećanja sa žrtvama i njihovim obiteljima. Ukoliko se slučaj brzo riješi i počinitelj uhapsi, to će mu dati veliku prednost. Ako se to ne dogodi u narednih mjesec dana, onda se stvari mogu jako zakomplicirati. Podsjetimo se na teroristički napad na SAD 2001., koji je tadašnjem američkom Predsjedniku pomogao, i terorističkih napada u Španjolskoj, koji nisu baš koristili Aznaru. Budući da su pitanja sigurnosti jedna od velikih tema Sarkozyeve politike pa tako i kampanje, on svakako može ovu situaciju vrlo dobro iskoristiti. No puno toga ne ovisi o njemu', zaključuje Rajković. (Dnevnik.hr)