Francuski ministar obrane Jean-Yves le Drian objavio je u nedjelju da će nosač aviona Charles de Gaulle od ponedjeljka biti 'operativan' i 'spreman za akciju' u pogledu obračuna s Islamskom državom, koji je nakon terorističkih napada na Pariz intenziviran.

'Islamsku državu moramo uništiti pod svaku cijenu. Moramo je anihilirati gdje god da postojala na svijetu. To je jedini mogući smjer. Tko god nam se želi prodružiti, dobrodošao je', izjavio je le Drian francuskim medijima.

U međuvremenu, za ponedjeljak je najavljen susret francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji će, kako pišu otočki mediji, tijekom sljedećeg tjedna predstaviti plan britanskog sudjelovanja u borbi protiv Islamske države.

Sunday Times piše da će Cameron izložiti plan u sedam točaka, a jedna od njih će biti i britanska vizija budućeg uređenja Sirije.

Cameronov šef diplomacije Philip Hammond izjavio je da će britanski premijer u parlament s prijedlogom uključenja Ujedinjenog Kraljevstva u zračne udare na položaje ISIS-a doći kada bude uvjeren da postoji konsenzus o tom pitanju. Dodao je da smatra kako nedavno donesena rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom se poziva na globalni obračun s ISIS-om, jača podršku u britanskom parlamentu za donošenje odluke o vojnoj intervenciji u Siriji.

Ranije je na konferenciji za novinare u Maleziji američki predsjednik Barack Obama obećao uništenje Islamske države, uz napomenu kako neće dopustiti tim 'divljacima' i 'ubojicama' da zaplaše Ameriku i njezine saveznike. Neće dopustiti, kaže Obama, ni da napadi na restorane i koncertne dvorane postanu uobičajena pojava.

Inače, nedjelja je u Bruxellesu počela jednako napeto, ako ne i napetije, kao i subota. Belgijska je prijestolnica i dalje pod svojevrsnom vojno-policijskom opsadom nakon što je proglašena najviša moguća opasnost od terorističkih napada. Metro je i dalje zatvoren, ulice su u odnosu na uobičajene nedjelje neobično puste, a mnogi lokali su zatvoreni.

Belgijske vlasti i dalje navode da gradu prijeti teroristički udar sličan onome u Parizu, u kojemu je 13. studenoga na nekoliko lokacija u koordiniranim napadima ubijeno najmanje 130 ljudi, a više stotina ih je ranjeno.

Načelnik briselskog predgrađa Bernard Clerfayt u nedjelju je belgijskim medijima izjavio da je opasnost i dalje velika te da je ključno da svi ostanu budni. Izjavio je i da najveću prijetnju predstavljaju dvojica terorista. 'Oni bi mogli napraviti nešto jako opasno', dodao je, ne ulazeći u detalje i ne navodeći njihova imena.

Nekoliko terorista koji su napali Pariz živjelo je u belgijskom glavnom gradu, na adresama u Molenbeeku, kvartu koji slovi za najveću džihadističku jazbinu u cijeloj Europi. Ondje je živio i navodni mozak napada Abdelhamid Abaaoud, koji je ubijen u velikoj operaciji francuske policije u srijedu.

Belgijska policija intenzivno traži glavnog logističara pariških napada Salaha Abdeslama, o kojemu kruže razne glasine - od toga da nosi eksplozivni pojas i da se sprema raznijeti negdje u gradu, do toga da bježi od svojih džihadističkih jataka jer se i sam nije raznio u Parizu pa ga oni sad navodno smatraju kukavicom. (jutarnji.hr)