Francuska i Španjolska otvorene su za korištenje ruskog cjepiva Sputnjik V, ako bude odgovarao standardima i odobri ga EMA, objavile su te dvije države.

Sputnjik će moći biti distribuiran u Francuskoj ako bude odgovarao znanstvenim standardima i europskim zahtjevima, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Ako Sputnjik odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a u Francuskoj visoke zdravstvene vlasti, nema razloga za blokadu njegove distribucije, ako odgovara znanstvenim standardima i obveznim zahtjevima i kontroli u Europi", dodao je ministar.

"Cjepiva nemaju državljanstvo. Važno je imati cjepivo koje djeluje", navelo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Djelotvorno je više od 91 posto

Španjolska vlada također je otvorena za ideju da se koristi rusko cjepivo protiv koronavirusa, nakon što ga odobri EMA.

"Ova vlada će otvoreno i s entuzijazmom dočekati svako cjepivo koje ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA). To je jedini uvjet", rekla je u parlamentu španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je sklona korištenju ruskog cjepiva u Europi, nakon pozitivnih znanstvenih rezultata o njegovoj učinkovitosti.

Cjepivo Sputnjik V, u vezi s kojim je Rusija bila optužena da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91.6 posto protiv simptomatskih oblika koronavirusa, pokazali su rezultati koji su jučer objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet, a potvrdili su ih neovisni stručnjaci.