Francuska i Njemačka zauzele su se za zajedničku europsku vojsku, poručivši da obrana Europe ne smije ovisiti o SAD-u.

EU je u prosincu prošle godine postavila temelje za Europsku obrambenu uniju, a dvije glavne članice Njemačka i Francuska žele da s vremenom preraste u zajedničku vojsku sposobnu braniti europske granice i sudjelovati u međunarodnim misijama.  

"Želimo ostati transatlantski, ali postati više europski", izjavila je njemačka ministrica obrane Ursula van der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Želimo raditi na vojsci Europljana. Europljanima treba Europa koja štiti svoje građane", dodala je.

"Vrijeme je za buđenje"

Njezina francuska kolegica Florence Parly kaže da savez sa SAD-om, osobito u NATO-u, nema cijene, ali da je došlo vrijeme za jačanje Europe.

"Europa nije luksuz, nego nužnost. No ostavili smo je birokratima i tiraniji konsenzusa", rekla je Parly. "Vrijeme je za buđenje, moramo oživjeti tu lijepu riječ Europa", istaknula je.

Prema njezinim riječima, uspjeh europske obrane ne leži u institucijama nego u njezinim konkretnim misijama. "EU mora biti sposobna intervenirati a da u pomoć ne poziva SAD", naglasila je francuska ministrica.

Van der Layen i Parly otvorile su sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, tradicionalno godišnje okupljanje globalne strateške zajednice na kojoj se raspravlja o aktualnim svjetskim krizama.

Može li EU postati sposobniji i pouzdaniji faktor međunarodne sigurnosti i obrane jedna je od glavnih tema skupa na kojem sudjeluje više od 20 šefova država i vlada te 80-tak ministara vanjskih poslova i obrane.

Obraćajući se sudionicima, predsjedatelj konferencije Wolfgang Ischinger upozorio je da su demokracija i zapadne vrijednosti u današnjem svijetu ugrožene, a međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izložen ozbiljnim rizicima.

"Alarm se upalio", rekao je Ischinger i pozvao visoke dužnosnike da iskoriste ovaj vikend kako bi "najbolje što mogu" promovirali mir i sigurnost.

O ovome se već neko vrijeme priča

Podsjetimo, priča o zajedničkoj vojsci EU-a već je neko vrijeme aktivna. U prosincu prošle godine 25 članica EU-a donijelo je formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini tada nazvala "povijesnom", omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi, najavljeno je tada, sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

PESCO je inače skraćenica za Permanent Structured Cooperation, tj. Trajnu strukturiranu suradnju, koja označava proces kojim će članice produbiti suradnju oko obrambenih i sigurnosnih pitanja. Hrvatska se ovom projektu pridružila u studenom prošle godine kad su ministar obrane Damir Krstičević i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u ime Hrvatske potpisali obavijest o namjeri.