Treba li država regulirati elektroničku komunikaciju između šefova i zaposlenika? Ako pitate francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, odgovor je da.

Naime, francuski parlament, u kojem Hollandeovi socijalisti drže većinu, priprema se izglasati zakon koji će radnicima prvi put dati pravo da se "isključe", izvještava BBC.

Kad zakon stupi na snagu, tvrtke s više od 50 zaposlenika morat će sastaviti "dnevni red" prema kojem će u određene vrijeme, primjerice navečer i vikendom, radnici neće primati ni slati e-mailove.

Iako je ideja zakona ismijana u nekim svjetskim medijima, Francuzi smatraju da je problem permanentne povezanosti stvaran i da postaje sve ozbiljniji.

"Sva istraživanja pokazuju da je stres uzrokovan poslom izraženiji nego prije i da je taj stres konstantan. Zaposlenici fizički napuštaju ured, ali ne napuštaju posao. Ostaju vezani svojevrsnom elektroničkom uzicom - kao psi. Sms-ovi, poruke, e-mailovi - koloniziraju život pojedinca do točke kad se on ili ona jednostavno slomi", upozorava socijalistički zastupnik Benoit Hamon.

Menadžerska konzultantica Sinh Le iz tvrtke Elia slaže se u vezi opasnost gubitka granice između poslovnog i privatnog života: "Kući, radno mjesto može biti kuhinja ili kupaonica ili spavaća soba. Prebacujemo se s radnog e-maila na osobni WhatsApp, Facebook, pa opet na poslovne poruke - sve s istim uređajem. Kući ste ali niste kući, a to može biti stvarna prijetnja za vaše veze", prenosi Index.hr

Najveći rizik je, kaže Le, "pregaranje" koje opisuje kao "fizičku, psihološku ili emocionalnu patnju uzrokovana totalnom nemogućnošću odmora". No Le ističe kako se ne radi samo o dobrobiti zaposlenika, već i o njihovoj kreativnosti koja ne može doći do izražaja ako nemaju dovoljno vremena za odmor.

S druge strane, mnogi sumnjaju da će zakon funkcionirati. "Mislim da je pravo na isključivanje divno za poboljšanje ljudskog stanja ali totalno neprovedivo", kaže programer Gregory u Bowler Pubu u centralnom Parizu, u kojem se obično skupljaju financijski i računalni radnici. "U mojoj tvrtki kao developeri rade Kinezi, Indijci, Amerikanci. Moramo razgovarati s ljudima širom svijeta do dugo u noć. Naša konkurencija nema ista ograničenja. Kad bi se držali zakona, pucali bi sami sebi u nogu."

Le smatra da će zakon brzo postati irelevantan jer će se e-mailovi za nekoliko godina ionako neće više koristiti i prijeći ćemo na drugu vrstu komunikacije.

U svakom slučaju, zakon ne predviđa kazne za poslodavce, već očekuje od njih da ga se drže dobrovoljno.