Francuska se može odlučiti namjerno potopiti dva nosača helikoptera "Mistral" u otvoreno more, koji su građeni za Rusiju, ako vlasti izaberu raskidanje ugovora i odbijanje predaje naručitelju.

Među mogućim opcijama, koje razmatra vlada je da se unište ti brodovi, da budu demontirani i iskorišteni ili potopljeni u more, izvijestio je francuski list "Le Figaro".

Navodi se da je takav završetak francusko-ruskog ugovora, vrijednog 1,12 milijardi eura, šokantan, dodajući da je taj posao za rusku mornaricu ugovoren 2011. godine.

Visoki francuski časnik je kazao da su takve mjere "neprihvatljive", uz dužno poštovanje prema zaposlenim u francuskom najvećem brodogradilištu Saint Nazaire, gdje su ogromni ratni brodovi napravljeni.

Novine navode da nema izgleda da francuska mornarica može iskoristiti te brodove, budući da su pravljeni prema ruskim standardima i njihovo ponovno opremanje koštalo bi stotine milijuna eura. U tom kontekstu, glavna opcija je mogućnost pronalaženja novih kupaca, a potencijalni klijenti su Kanada, Sjeverna Koreja i zemlje sjeverne Europe.

Prema ugovoru, trebalo je da prvi brod bude isporučen prošle jeseni u Vladivostoku, ali je vlada Francuske u posljednjem trenutku zaustavila proces, zbog ruskog stava prema događajima u Ukrajini, prenosi Tas.

Planirano je bilo i da se drugi brod, nazvan "Sevastopolj" preda Rusiji do kraja ove godine, ali je isporuka obustavljena iz istih razloga. (bljesak.info)