Francuzi stariji od 65 godina s postojećim zdravstvenim problemima mogu primiti cjepivo AstraZenece, objavio je jučer francuski ministar zdravstva. Ova odluka predstavlja preokret u odnosu na raniji stav Francuske da ovo cjepivo mogu dobiti samo osobe mlađe od 65 godina.

Nakon što je cjepivo AstraZenece odobreno u Europskoj uniji, francuska vlada je odlučila da će njim biti cijepljene samo osobe mlađe od 65 jer u tom trenutku nije bilo dovoljno istraživanja koja bi potvrdila njegovu učinkovitost kod starijih osoba.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je tada izjavio da je cjepivo AstraZenece "kvazi-učinkovito" za starije od 65 godina. S druge strane, Velika Britanija ga je odmah odobrila za sve dobne skupine.

U međuvremenu su objavljene nove studije o učinkovitosti ovog cjepiva, a Francuska se mučila s nestašicom Pfizerovog i Moderninog cjepiva, piše Reuters.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran je izjavio: "Svi stariji od 50 koji imaju komorbiditete mogu primiti cjepivo AstraZenece, uključujući sve koji imaju između 65 i 74 godine".

Osobe starije od 75 i dalje će biti cijepljeni isključivo Pfizerovim i Moderninim cjepivom, rekao je Veran.

Francuzi preferiraju druga cjepiva

U Francuskoj je iskorišteno samo 273.000 doza AstraZenecinog cjepiva, od 1.7 milijuna dobivenih do kraja veljače, po podacima ministarstva zdravlja.

Nametnuto ograničenje za starije od 65 godina među građanima je raspirilo dvojbe u pogledu njegove učinkovitosti u odnosu na cjepiva koja proizvode Pfizer i BioNTech te Moderna.

Među onima koji zaziru od tog cjepiva ima i zdravstvenih djelatnika, piše Financial Times.

Jacques Battistoni, predsjednik liječničkog sindikata, kritizirao je prošli tjedan napadanje AstraZenecinog cjepiva, zbog čega ono propada.

Ministar zdravlja Olivier Veran, i sam liječnik, cijepio se tim cjepivom uživo na televiziji ne bi li razuvjerio građane.

Tisuće Nijemaca izbjeglo cijepljenje AstraZenecom

Thomas Mertens, predsjednik njemačkog povjerenstva za cijepljenje najavio je da bi i Njemačka mogla donijeti sličnu odluku.

Njegovi komentari stižu u trenucima kad se neiskorištene doze AstraZenecinog cjepiva nagomilavaju u skladištima širom Europe, a sumnje u učinkovitost tog cjepiva šire se u nizu europskih zemalja, među kojima je i Njemačka.

Hrvatska je, podsjetimo, najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece - 2.7 milijuna doza.

Do subote Njemačka je iskoristila tek 363.645 doza AstraZenecinog cjepiva, a u isto vrijeme raspolažu s čak 1.45 milijuna doza.

Regionalni zdravstveni dužnosnici upozoravaju da tisuće Nijemaca nisu došle na dogovoreni termin cijepljenja kad su saznali da ih planiraju cijepiti AstraZenecom.

"Nikad nismo kritizirali samo cjepivo"

Njemački dužnosnici kažu da je glavni razlog za nepovjerenje prema AstraZeneci upravo preporuka da ga ne primaju stariji od 65 godina. Takva odluka je donesena, prema riječima onih koji su je donijeli u Njemačkoj, zbog nedostatka pouzdanih podataka o učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva u toj dobnoj skupini.

"Nismo nikad kritizirali samo cjepivo... rekli smo tek da podaci za starije od 65 godina nisu adekvatni", rekao je Mertens, dodajući kako se mišljenje povjerenstva za cijepljenje o AstraZeneci popravilo "u svjetlu novih podataka koji su došli u međuvremenu".

Naime, problem je od početka taj da u kliničkom ispitivanju koje je provela ta britansko-švedska kompanija nije bilo uključeno dovoljno starijih od 65 godina da bi se učinkovitost cjepiva kod njih mogli nedvojbeno utvrditi. Za mlađe je bilo jasno da je učinkovitost visoka.

Martens je pritom kao jedan od ključnih razloga za preispitivanje odluke naveo novo istraživanje iz Škotske, koje još nije recenzirano, a koje je pokazalo da je cijepljenje AstraZenecom u razdoblju između četiri i šest tjedana nakon primanja prve doze smanjilo vjerojatnost za hospitalizaciju za 94 posto.

O toj studiji smo već pisali na Indexu pa ćemo samo ponoviti da je preliminarno istraživanje, objavljeno u uglednom časopisu British Medical Journal (BMJ), koje su proveli znanstvenici škotskih sveučilišta i Public Health Scotlanda, pokazalo da već prva doza cjepiva Pfizer smanjuje broj hospitalizacija za 85%, a AstraZenece za čak 94%.

AstraZeneca odlično djeluje i kod najstarijih

Podaci o učinku cjepiva prikupljeni su između 8. prosinca i 15. veljače. Tijekom tog razdoblja primijenjeno je 1.14 milijuna doza cjepiva tako da je 21% škotske populacije dobilo prvu dozu. Oko 650.000 ljudi primilo je Pfizerovo cjepivo, a oko 490.000 cjepivo Oxford-AstraZeneca. To je mnogo veći uzorak od onog koji je bio obuhvaćen kliničkim istraživanjima bilo kojeg od cjepiva.

Pritom je zanimljivo da su oba cjepiva korištena za cijepljenje starije populacije i zajedno su, kada su kombinirani njihovi rezultati, među ljudima u dobi od 80 i više godina - onima s najvećim rizikom zbog poodmaklih godina – smanjila rizik hospitalizacija za 81% u četvrtom tjednu.

"Sjajna vijest je da program isporuke cjepiva u svom trenutnom formatu djeluje", rekla je dr. Josie Murray iz Škotskog zavoda za javno zdravstvo, koja je sudjelovala u studiji, poznatoj kao projekt EAVE-II.

"Druga fantastična vijest je da potencijalno štitimo bolnice od preopterećenja oboljelima od covida-19", dodala je.

Cjepivo AstraZenece pokazalo odličan učinak kod starijih

Čini se da je cjepivo Oxford-AstraZeneca imalo vrlo dobre rezultate kod starijih ljudi. U studiji su samo dvije osobe cijepljene njime bile hospitalizirane.

Među onima cijepljenima Pfizerovim cjepivom bilo je više hospitalizacija, no njime je cijepljeno i više ljudi.

Trebaju li neke zemlje preispitati svoje politike prema cijepljenju AstraZenecom?

Kako se najavljivalo, vrlo dobri rezultati AstraZenecinog cjepiva potaknuli su preispitivanje politike cijepljenja u zemljama poput Njemačke, Italije i Španjolske koje su odlučile da cjepivo AstraZenece neće koristiti kod osoba starijih od 65 godina zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja.

Na pitanje jesu li rezultati pokazali da je cjepivo AstraZenece učinkovito u starijim dobnim skupinama unatoč nedostatku podataka iz kliničkih ispitivanja, odnosno, govore li u prilog odluka britanske i europske regulatorne agencije za lijekove da ga odobre za sve dobne skupine, vodeći istraživač Aziz Sheikh, ravnatelj Instituta Usher sa Sveučilišta u Edinburghu, rekao je da su rezultati u starijim dobnim skupinama "vrlo ohrabrujući".

No dodao je: "Za sada ipak nismo imali dovoljno jake statističke podatke da bismo napravili slojevitu dobnu analizu."

Na pitanje bi li zemlje poput Njemačke, koje su ograničile upotrebu cjepiva Oxford-AstraZenece na mlađe dobne skupine, trebale preispitati svoje politike u svjetlu novih podataka studije, Jim McMenamin, direktor za covid-19 u Public Health Scotlandu, rekao je:

"Sve što možemo učiniti je predstaviti znanost. Na međunarodnoj zajednici je da to smatra dijelom podataka koji su im na raspolaganju."

Dodao je da je studija analizirala samo hospitalizacije te da bi trebalo razmotriti i druge rezultate, poput prijema na intenzivnu njegu te teških bolesti i smrti izvan bolnice, uključujući domove za njegu.

Voditelj istraživanja prof. Aziz Sheikh rekao je da su ovi rezultati vrlo ohrabrujući te da daju jake razloge da budemo optimistični u pogledu budućnosti.

"Sada imamo nacionalne dokaze - u cijeloj zemlji - da cijepljenje pruža zaštitu od hospitalizacija oboljelima od covida-19", rekao je te dodao:

"Davanje prve doze cjepiva sada treba ubrzati na globalnoj razini kako bi se prevladala ova strašna bolest."