12. kolovoza 2015. godine oko 70 hodočasnika  iz Rame uputilo se na trodnevno tradicionalno hodočašće Gospi Sinjskoj u Sinj.

Za hodočašće Gospi Sinjskoj ove godine okupio se veliki broj ljudi, posebno mladeži, a mnogi iseljeni Ramci pristigli su iz Zagreba, Njemačke, Austrije kako bi hodočastili Gospi.

Hodočasnici su se okupili u  crkvi sv. Franje u Rumbocima,  gdje ih je župnik fra. Jure Perić blagoslovio.  Na put prema Sinju krenuli su  preko Ravanjskog polja na Galečić kraj Šujice, gdje su noćili. Drugi dan su išli  preko Borove glave do Prologa u Livnu, gdje se također noćili. Dio njih je malo predahnuo u Prologu te  po noći nastavio put prema Sinju, a  ostali su u ranim jutanjnim satima krenuli putem preko Kamešnice i Vagnja u Sinj. Putem od  Vagnja prema Sinju mogle su se vidjeti neprekinute kolone hodočasnika sa svjetljkama što je impresivan prizor  tijekom noći.

Ove godine je posebno hodočašće bilo zbog toga što se  proslavaljala 300. obljetnica svetišta Gospe Sinjske u Sinju, čudesne Gospine pobjede nad Turcima. Zahvalni dragoj Gospi što ih je tijekom cijelog puta pratila i davala im snagu, hodočasnici iz Rame sudjelovali su na misi uočnici  koju je predvodio provincijal fra. Joško Kodžoman.  Sa željom da im hodočaše, preko molitve i Gospina zagovora, donese obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, radosti, mira, kao i novu životnu nadu i vjeru svi hodočasnici su se vratili svojim domovima ispunjenog srca.

Ovom prilikom zahvaljujem svim domaćinima koji su na putu prema Sinju primili hodočasnike, ponudili okrijepu i noćenje.
 
Tekst i foto: Nikica Beljo