Medijski smo poporatili brojne berbe u vinogradima i zabilježili određene posebnosti koje su različite kod gotovo svakog vinogradara. Berba kod vinogradara koji su u ove krajeve došli, zasukali rukave, postali sluge u vinogradima i prihvatili ovdašnje običaje ima posebnost i svakako je hvalevrijedna.

Zora i Slavko Bošnjak bračni par koji je rodom iz Rame odlučili su svoju budućnost graditi u Slavoniji i u njoj dočekati starost. Prihvatili su običaje u ovdašnjem kraju ali su ostali i vjerni čuvari tradicije svga kršnog zavičaja u koji često odlaze i posjećuju svoje najmilije.



Danas je za njih Slavonija nešto posebno u kojoj su odlučili biti i vinogradari. Na položaju Veliki kamen iznad Požege imaju svoj vinograd koji čuvaju, uređuju i njeguju poput nekih koji tu tradiciju prenose s koljena na koljena. Gledajući na samu urednost ali i količine slasnih grozdova koji su urodili može se reći da su i uspješni u tom poslu.

Uz brojne druge poslove koji se obavljaju u vinogradu berba je jedna od zahtjevnijih. U tom poslu pridružili su im se i u pomoć priskočili uz prijatelje i njihovi zemljaci, također doseljenici u ove krajeve koji su i članovi Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice čiji su i članovi Zora i Slavko.

Na čelu s predsjednikom ZKUD- Rama iz Pleternice Jurom Vidakušićem svi su članovi pokazali i dokazali da se jako dobro snalaze u berbi na strmim vinogradima koja uspješnost nije manja u odnosu na njihove nastupe na pozornicama pred publikom i televizijskim kamerama.



Neki od prolaznika možda su se zapitali što će od tog posla u berbi da bude kada se između redova čula pjesma i ganga uz koju su vrijedne ramske ruke puno toga istovremeno naučile raditi pa tako i ubirati slasne grozdove graševine i drugih sorata sa više od tri tisuće čokota. Sve su odradili i prije predviđenog vremena tako što gazdaricu Zoru nije iznenadilo koja je pripremila pitu sa sirom, uštipke i druge delicije koje su podsjećale kako se nekad „užinalo“ u njihovim rodnim krajevima. Domaćin Slavko je uz poznatu Ramsku šljivovicu osigurao i svoje domaće vino i druge vrste napitaka koji su potpomagali da ne presuši grlo dok se pjevala ganga i bećarci koji su progovarali svima koji su to slušali da berba kod Zore i Slavka ima posebnost pri obavljanju tog zahtjevnog posla u vinogradu.

Što se tiče sladora koji je bio nešto veći od 90 eksla vinogradar Slavko može biti zadovoljan kao i s kiselinama koje su skladne. Prerada grožđa je obavljena u vinogradu a mošt je u bačvama prevezen do podruma u Požegi gdje će se u konačnici proizvesti vrhunska zlatna kapljica.

Dražen Krstanović