U nedjelju, 1. ožujka na drugu korizmenu nedjelju u župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol, nakon euharistijskih slavlja u župnoj crkvi, uslijedila je pobožnost križnoga puta na otvorenom.

Okupljanjem vjernika kod prve postaje ponad zaseoka Kolakušići u 16 sati započela je ovo-nedjeljna korizmena pobožnost. Prije početka pobožnosti nazočnima se obratio mjesni župnik vlč. Džalto, koji je nakon pozdrava dao upute vezane za predstojeću pobožnost.

Pobožnost je predvodio domaći sin, vlč. mr. Pero Brajko, bolnički dušobrižnik grada Sarajeva, čitajući tekstove promišljanja i molitvi križnoga puta „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve banjalučke biskupije u Drvaru 27. srpnja“.

Veliki drveni križ osim vlč. Pere nosili su slijedeći vjernici: Mirko Kolakušić, Franjo Vidović, Marko Dedić, Franjo Škarica, Jozo Ćurić, Fabijan Ratkić, Stipo Brajko (Vladin), Pavo Brajko (Joskin), Niko Zelenika, Ante Spajić (Grga), Ivan Vidović (Stipin) i Domin Petrović.

Između postaja Molitve krunica buduće uzdolske krizmanice Marija Tadić i Marija Stojanović, a tekst himna „Stala plačuć tužna mati“ pjevao je dio članova župnog zbora „fra Stjepan Barešić“. Po dolasku na vrh uzvišenja Gradac tj. kod zavjetne kapelice blažene Majke Terezije, nakon riječi zahvale i poticaja župnika Džalte, blagoslova vlč. Brajke, otpjevana je pjesma „Došli smo ti Majko draga“ te upriličano zajedničko fotografiranje.

Prijenosno ozvučenje su nosili su: Žarko Madžar i Zoran Piplica. Veliki drveni križ u Kolakušiće vratio je Jakov Kolakušić, koji se zavjetvao da će ga vraćati i narednih nedjelja.

U ovo-nedjeljnoj pobožnosti na „Uzdolskoj kalvariji“ sudjelovalo su 203 sudionika, nakana je bila molitva za sve osobe koje pate od raznih bolesti i za sve one koji skrbe o bolesnicima.
 
Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Rama-Prozor.info