Unazad tridesetak godina u požeškom kraju djeluju Ramska zajednica Požega, a isto toliko dugo organizira svoju običajno-zavičajnu priredbu Ramsko silo. Predsjednici zajednice su se mijenjali, no ova tradicija je nastavljena s ciljem, očuvanja nošnji, tradicije i običaja koje su im preci ostavili u naslkijeđe.

Ove godine Ramsko silo nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije covid19 u svečanoj dvorani Honda u Jakšiću okupilo je oko 300 Ramaca i Ramkinja, te njihovih gostiju među kojima su bili požeško-slavonska županica Antonija Jozić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, dogradonačelnik Pleternice Domagoj Katić i drugi.

Priredbi je prethodila misa u crkvi svegot Kuzme i Damjana u Kuzmici, a predvodio ju je gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit Andrija Jozić, koji je na priredbi poveo molitvu naglasivši da su Ramci preživjeli egzoduse 1687., 1942. i 1968. godine, te ih oko 5,5 tisuća sada živi u Požeštini.

-Ovdje se pokazuju običaji Ramaca iz Rame, ali i njeni običaji koje njeguju doseljeni – istakao je u pozdravnoj riječi načelnik jakšićke Općine Ivica Kovačević, dok je u ime organizatora Ramske zajednice njen dopredsjednik Dragan Kapčević istakao da se trude sačuvati običaje starog kraja.
 


Tijekom cjelovečernjeg programa, kojega je vodio Petar Pavlović Ćiro, nastupili su ženska skupina gange iz Rame, zatim muška pjevačka skupina jakšićkog HKUD Slavonija sa pjesmama slavonskog ugođaja, te sastav Dragana Kapčevića.

Tijekom večeri uz specijalitete iz starog kraja kao što su uštipci i domaći sir bilo je mnogo veselih pjesama i plesova koji su pokazali bogatstvo nošnji i običaja Rame, a predstavljena je pjesma Gospe mila sačuvaj mi Ramu u izvođenju Dragana Kapčevića. Za nju je tekst napisala Ruža Grubeša iz Rame, članica  skupine gange, glazbu Kapčević i harmonikaš Mata Pavić, aranžman Ivica Bumba dok je gitaru svirao Damir Suton. Video spot za pjesmu snimljen je 2019. godine sa ljepotama Rame, a na internetu ima 110 tisuća pregleda.

Potporom općine Jakšić, te tvrtki  i obrtnika ovog kraja priređena je tombola sa brojnim vrijednim zgodicima.

Dražen Krstanović