Gornjoramska kotilina, prije izgradnje brane na rijeci Rami, izgledala je potpuno drukčije od onoga što sada možemo vidjeti.
Vode ramskog jezera „kriju“ nekoliko naselja koja su bila bliže rijeci Rami i koja povremeno, zbog smanjenja razine vode, „izronu“ na površinu. Ono što se sada može vidjeti djeluje sablasno i tužno.

Idući u korak s vremenom i tehnologijom današnjice, započeli smo projekt kroz kojega smo uradili dio planiranoga, vezano za ramska naselja. U periodu pred nama, objavljivat ćemo priloge o ramskim naseljima koji će sadržavati foto i video materijal koji je je snimljen dronom, jer iz „ptičje“ pespektive, bolje se vidi... Danas objavljujemo prvi prilog i „predstavljamo“ Podbor.

Podbor se nalazi na sjevernoj strani Ramskog jezera, u podnožju Kolivreta. Ono po čemu je zadnjih pedesetak godina najpoznatiji, jest veliki kamenolom iz kojega se već desetljećima korsiti pijesak za građevinske poslove. Rijetke su građevine na ramskom području u koje nije ugrađen i materijal iz podborskog kamenoloma.

U prilogu pogledajte fotografije i video.