U povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja, a u organizaciji Udruge 3. bojna brigade „Rama“, danas je na Uzdolu započela dvodnevna religiozno-kulturna manifesticija pod nazivom „Ivandanski svitnjaci“, u sklopu koje je organiziran i 1. susret iseljenih Uzdoljana i onih koji žive na Uzdolu.

Prvoga dana manifestacije, program je započeo okupljanjem u mjesu Kolakušići i molitovm puta križa na brdo Gradac, gdje je u 13 sati služena sv. misa.

Nakon sv. mise, program je nastavljen molitvom Opijela u Memorijalnom centru, nakon čega je uslijedio mimohod do osnovne škole na Ceru.
 

Nakon mimohoda i pozdravnih riječi Josipa Prskala, predsjednika Udruge započeo je memorijalni malonogometni turnir. Ovoj manifestaciji, nazočili su izaslanik predsjednice repubilke Hrvatske, general Mile Ćuk, izaslanik predsjednice RH i Žana Ćorić, savjetnica za posebna pitanja Hrvata u BiH i izaslanica državnog tajnika Zvonke Milasa.

Uz odigravanje turnira (turnir osvojila ekipa Brajko Tours), započeo je i kulturno glazbeni program na kojemu su nastupili: Jozo Vučić, Mjesečina bend, Gangaši i guslari i HKUD „Uzdol“, te gangaši iz Posušja.

Kao središnji dio zabavno-glazbenog programa, bio je nastup Etno skupine „Čuvarice“.

Po staroj ramskoj tradiciji, večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, pale se „svitnjaci“, a kako priliči i samom imenu manifestacije, nakon koncerta „Čuvarica“, uslijedio je blagoslov svitnjaka i njegovo paljenje. Svitnjak je, zajedno s djecom, upalio don Miljenko Džalto.

Današnji program bio je obogaćen brojnim tombolama s vrijednim nagradama.

Cjelokupan prihod prikupljen na ovoj manifestaciji, biti će usmjeren u nastavak izgradnje spomen obilježja poginulim braniteljima.

Sutra, drugoga dana manifestacije, program će se nastaviti na Ceru kod škole, nakon središnjeg misnog slavlja u 11 sati.
 
Kolo, svitnjak i vatromet...