Da ljudski nemar, pa i glupost nema granica, ove godine se pokazalo najviše kroz požare i vatrene stihije koje su zahvatile našu zemlju, ali i susjedne države. Opća nemarnost i namjerno izazivanje vatre na otvorenome preraslo je u suludu opsesiju piromana.

Da je ovo ovako svjedoci smo u najbližem susjedstvu, u općinama Tomislavgrad i Kupres aktivan je požar koji zahvaća enormnu površinu zemljišta. Gori sve, od suhe trave i niskog raslinja do visokih šuma. Požarna linija duga više kilometara zahvaća područja od sela Mokronoge do Šujice i planina Javornog vrha i Paklina.

Trenutno na gašenju ovoga požara uz zemaljske snage sudjeluje i helikopter OS BiH koji uzima vodu na Ramskom jezeru i gasi ovaj golemi požara.

Kako to sve izgleda pogledajte na fotografijama koje smo netom snimili.

Požar koji je ranije gorio u blizini Zvirnjače je u potpunosti ugašen.

Foto: www.rama-prozor.info
 


Video: Požar u Baljcima

Tridesetak gasitelja: vatrogasaca, lovaca, šumara i članova sekcije Ljubuša danas su pristupili gašanju požara od Baljaka prema ramskom putu. Prije sat vremena na tomu području u tri navrata djelovao je i helikopter Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo, protekloga petka požar je izbio u miniranome području iznad Šujice (Javorni vrh), čekalo se da vatra izađe iz toga područja te su gasitelji tek jučer mogli pristupiti gašenju, što su i učinili.

Zapovjednik VD Tomislavgrad Zdravko (Mate Jurčević) navodi da je jučer ugašen požar kod Eminova Sela – od Mokronoga prema Šujici te Farmi Smiljanić, kao i od Zvirnjače prema Munjevcu. Nadaju se da će paljenjem kontra vatri i unatoč buri, uspjeti požar tijekom noći staviti pod kontrolu. Pomogla bi mi i kiša, ali nje do ovih trenutaka na tomu području danas nije bilo.
 

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto:Video/Frano Akrap - Tanje/Tomislavcity