Jedan od osnovnih uvjeta normalnog funkcioniranja ekonomije i suvremenog društva, jest dobra prometna povezanost. Za nesmetano prometovanje postoji cijeli niz uvjeta, a posebno u zimskom periodu. Jedna od glavnih prometnica koja Ramu povezuje sa susjednim općinama svakako je magistralni put M16.2 koji od Jablanice, preko Prozora vodi do Bugojna i dalje prema Banja Luci i Zagrebu. Zbog konfiguracije terena kuda ovaj put prolazi i velike nadmorske visine, tijekom zimskog perioda ovaj put vrlo je zahtjevan za održavanje i normalno prometovanje, posebno na prijevoju Makljen, koji je vozačima dobro poznat, a posebno vozačima kamiona.



Unatoč zahtjevnim uvjetima i niskim temperaturama, ove sezone na ovome dijelu nije niti jedan put bilo zastoja niti blokade prometa. Za to je zaslužna vrlo vrijedna ekipa zimske službe poduzeća „Ceste Mostar“ – punkt Makljen, koja je dežurna 24 sata dnevno i sedam dana tjedno.

Punkt Makljen ima deset ljudi koji su podijeljeni u dvije skupine i na terenu provedu po četiri dana i noći. Njihova „zona odgovornosti“ započinje od kružnog toka na južnom ulazu u Prozor i završava u Bugojnu kod prodajnog centra Bingo. Ova dionica duga je četrdeset kilometara i ovisno o stanju na terenu, kamioni s ralicom prijeđu je barem deset puta kroz 24 sata.

Uvjeti rada rad nisu lagani ni za ljude niti strojeve, niske temperature i visoki snijeg dodatno opterećuju strojeve.

Znajući iz dugogodišnjeg iskustva kakvi uvjeti tijekom zimske sezone vladaju na Makljenu, ovaj punkt na vrijeme je pripremio sve potrebno za sezonu, ljude, strojeve i posipni materijal.



Kroz razgovor s voditeljem smjene, Tomislavom Šimunovićem, doznali smo da je samo kroz četiri dana prošloga tjedna na ovoj dionici utrošeno trinaest tona soli i šezdeset tona pijeska.

Da su pripreme za sezonu bile dobre i temeljite, potvrđuje i činjenica da nijedan kamion niti teški stroj, unatoč skoro 24-satnoj uporabi nije imao niti jedan kvar.

Da ekipa zimske služne na Makljenu svoj posao radi odlično, potvrđuju i vozači brojnih kamiona koji su tijekom našega boravka na Makljenu prošli. Za održavanje i prohodnost imaju samo riječi hvale.

Uz svakodnevne obveze, i zadatke, djelatnici zimske službe stoje na raspolaganju svima kojima zatreba bilo kakva pomoć. Uz to, redovito stoje na usluzi institucijama i ustanovama u Prozoru, od Vatrogasnog društva do Doma zdravlja. Tijekom našega boravka, vatrogasci iz Prozora došli su na Makljen po sol koja im je prijeko potrebna.



Ovo je samo jedan od primjera, kako se međusobnom suradnjom, uvažavanjem i poštivanjem onoga što drugi rade, može i treba raditi.

Zimska služba na Makljenu, može biti primjer organiziranosti i rada, i jedna je od rijetkih službi koje svoj posao odrađuju kako treba.

Prema najavama meteorologa, sljedećih dana trebalo bi doći do smirivanja vremenskih prilika, a samim time, i zimska služba dobit će više nego zasluženi predah i malo odmora.

Momicima na Makljenu čestitamo na svakodnevnom radu i zalaganju od čega korist imaju svi koji prolaze ovom dionicom puta.
 

Rportal.eu