Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u Gospinom svetištu na Ščitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH i susjedne Hrvatske, svečeno misno slavlje predslavio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Svojim pjevanjem i sviranjem, misno slavlje uzveličao je zbor župe Rama-Šćit.
 


Na blagdan Male Gospe obilježava se i Dan općine Prozor-Rama. Tim povodom, upriličeno je polaganje vijenaca  i paljenje svijjeća ispred spomen ploča s imenima stradalih Ramaca kroz povijest.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u utorak trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. Misa povodu početka školske godine, upriličena je ispovijed školaraca, učitelja, nastavnika, kao i blagoslov đaka i školskih torbi.

Drugoga dana trodnevnice služena je sv. Misa na nakanu bolesnih, starih i zanemarenih.

Jučer, trećega dana, služena je sv. Misa Uočnica na nakanu hodočasnika kojoj je nazočio velik broj vjernika iz BiH i susjedne Hrvatske.

Kroz dva dana trodnevnice, i danas na sami blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, svete Mise i cijelokupni program, bili su upriličeni u samostanskom perivoju.

Uočnica - propovijed: