U ove zimske dane kada su planine pod snijegom, a debeli ili ugodni minusi taj snijeg čuvaju od sunčevih zraka i topljenja, popularno je otići negdje, kako se to kaže, na skijanje.   
    
Ne znam, možda negdje u blizini; Kupres, Rostovo ili slično, a možda i u neko moderno svjetsko skijalište, naravno pod uvjetom da se „može“ i da se „ima“.

Ali čemu sve to? Zar mi nemamo ništa lijepo kod nas?

Imamo, naravno, samo treba izići iz doma i posvuda smo okruženi ljepotom, i to kakvom ljepotom!

Na daleko je poznato da je Rama u svim godišnjim dobima „zemlja“ iznimne ljepote. Možda je najmanje poznato nama koji u njoj živimo svoju svakodnevicu?!

Ne treba nama nikakvo skijalište na strani, nikakvo klizalište, sanjkalište, samo se trebamo odvažiti i prohodati po našim planinama. A to je ljepota koja Vas skoro uvijek ostavlja bez daha.

Jedna od tih naših prekrasnih planina je i ona s naseljem Kozo - mjesto i planina na kojoj živi mali broj ljudi u predivnom spoju čovjeka i prirode.
 

Živeći svoju svakodnevnicu na planini, s koje, kao na dlanu, puca pogled na cijelu Gornju Ramu, a i puno dalje, mještani ovog sela su iznad svega zavoljeli taj kraj i sve njegove ljepote.

Zimi je to surova, hladna i naizgled negostoljubiva planina, ali sva naša mišljenja o njoj padaju u vodu kada se dođe gore i vidi ta ljepota. Prekrasan planinski kraj prepun kraških vrtača, u podnožju planine Dašnjik, kao da razdvaja crnogoricu od bjelogorice, i kraj iznad kojega nema ništa osim nebeskog plavetnila.

Znaju oni koji tu obitavaju što im znači ta planina, koliko i zašto je vole, i zašto joj se dive, pa i oni koji tu barem jedanput, pa makar i samo kao prolaznici, dođu i prođu.

I to je taj prekrasni spoj prirode, čovjeka i životinje u jednu simbiozu, u kojoj ne mogu opstati jedno bez drugoga. Naizgled nespojivo postalo je spojivo.

Kako bi se osjetila i vidjela ova ljepota, potrebno je samo otići gore, prohodati, prošetati, napraviti koju sliku za uspomenu.
Život je kratak, treba ga iskoristiti, a najljepše je u prirodi, i to još kakvoj.

Odvažimo se i uživajmo u ljepotama naše Rame, jer imamo ono što drugi nemaju.

Ako to još niste otkrili, evo Vam prilike.  Zaputite se i otkrijte svojim okom, a dio te ljepote donosimo  kroz objektiv našeg fotoaparata i kamere.