Duže vrijeme pripremani susret i izlet za djecu ostvario se 4. i 5. ožujka, tekuće godine. U dogovoru s vodstvom škole ravnateljem gosp Slavom Bilić, djeca su dobila jedan dan opravdano da ne budu u školi. Na poziv rektora travničkog KSC „Petar Barbarić“ vlč. Željka Marića i podršku župnika i ramskog dekana preč Marka Tomić, djeca su u pratnji s. Marinele Zeko i ispraćaj svojih roditelja u srijedu  4. ožujka u poslijepodnevnim satima uputila se prema Lašvanskoj dolini.

Putem nas je pratila kiša. Prvi naš cilj bio pobožnost križnog puta na Kalvariji u Vitezu. Gospodnje je to djelo što ga učini Gospodin. I mi smo to doista osjetili, bili svjedoci tog čuda. Kako smo se približavali svom cilju sunce je rastjeralo oblake a Kalvariju obasjalo sunce.

Iza pobožnosti naše glavno odredište bilo je Travničko sjemenište. Ljubazni stanari ovog sjemeništa na čelu s rektorom Željkom Marićem srdačno su nas dočekali. Iza svete mise smjestili smo se u svoje sobe za spavanje.
 

Zatim, je uslijedila zajednička večera. Poslije večere uslijedile su zajedničkie edukativne igre koje su pripremili animatiori KŠC zajedno s đakonom vlč. Josipom Dedić.

Slijedio je zajednički susret u kapelici gdje su sjmeništarci govorili o svom pozivu. Ovaj dan zahvalili smo dragom Bogu zajedničkom molitvom koju je predmolio duhovnik sjemeništaraca vlč. Jakov Kajinić.

Drugi dan našeg posjeta bilo je upoznavanje lika Petra Barbarića, pogledali smo film o njemu, pomolili se na njegovom grobu. Zatim je uslijedila molitva prije mise koju smo predmolili mi. Točno u jedanaest sati započela je svečana sveta misa koju je imao uzoriti kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciuju biskupa Tome Vukšić, banjalučkog biskupa Franje Komarice, zatim mostarskog biskupa Ratka Perića, generalnih vikara triju biskupija kao i svih dekana spomenutih biskupija i drugih vjernika te brojnih hodočasnika.

Za vrijeme svečane svete mise pjevao je dječji zbor predvođen s. Marinelom Zeko. Djeca su doista ne duplo molila nego troduplo. Svojim skladnim pjevanjem plijenili su pozornost, uslijedile su i pohvale.

I mi se zahvaljujemo svima koji su nam omogućili da smo mogli ova dana doista uživati u milostima Gospodnjim.

Pripremila: s. Marinela Zeko