Članice etno skupine „Čuvarice“ u subotu, u prijepodnevnim satima, stigle su u kuću Navještenja na Gromiljaku gdje su ih dočekale setre Služavke malog  Isusa. Nakon okrjepe, članice etno grupe u pratnji s. Danice Bilić, uputile su se u župu i svetište u Deževicma. U Deževicama ih je dočekao domaći župnik don Marin Marić. Nakon izraza dobrodošlice prva točka duhovnog susreta za članice grupe bio je duhovni nagovor, koji je imao domaći župnik don Marin Marić. Župnik Marić u svom duhovnom nagovoru, vjernicama je govorio o  bračnoj i obiteljskoj duhovnosti. Poseban naglasak don Marin stavio je majkama da su one“ čuvarice“ svakog doma, te da ne zaborave da su brak i obitelj živo biće koje treba svijetla.  Upravo to svijetlo u svakoj obitleji je majka – zato drage žene, majke, bake nemojte prestati svijetliti, zaključio je don Marin.

Nakon duhovnog nagovora, članice etno grupe imale su priluku za okrijepu uz čaj i kavu u Hodočasničkom domu. Nemalo nakon okrjepe vjernice su se uputile prema svetištu sv. jakova u Deževicma gdje im je župnik Marić predstavio povijest svetišta te istaknuo najvažnije crtice iz života fra Jakova Markijskog. Poslije razgledavanja svetišita uslijedilo je vrijeme za osobnu šutnju i pojedinačni sakrament sv. Ispovijedi. Poslije duhvne okrijepe u svetišu, uslijedila je sv. Misa u župnoj crkvi koju je predslavio domaži župnik Marić, a svojim pjevanjem i ministriranjem animirale su članice etno grupe „Čuvarice“ iz Rame.
 

Kiseljak: Dva kulturna događaja u Duhovnom centru Kuće Navještenja u Gromiljaku

Uz pjesmu ramskih „Čuvarica“ predstavljena autobiografska knjiga Ljilje Grubešić  o višegodišnjoj borbi s MS-om

Duhovni centar Kuće Navještenja sestara Služavki Malog Isusa (SMI) u Gromiljaku, općina Kiseljak spojio je ovih dana dva kulturna događaja, koncert Etno skupine „Čuvarice“ iz Rame te predstavljanje knjige „Hoću, mogu, moram!!“, autorice Ljilje Grubešić, Fojničanke koja se punih devet godina bori s multipla sklerozom (MS). Organizatorica ovog događaja bila se sestra Danica Bilić, a ono što ih spaja, naglasila je sestra Ljilja Marinčić, predstojnica Kuće Navještenja u Gromiljaku,  jest žena i njezine različite uloge. „Žena je majka i čuvarica obitelji, ona je ujedno i sestra, netko tko nam je blizak u nevolji“, kazala je sestra Ljilja uvodeći okupljene u događaja u kojemu nije manjkalo ni radosti ni suza.

Za radost i pjesmu pobrinula se Etno skupina „Čuvarice“ iz Rame koje su izvele dio svojeg bogatog repertoara pjesmi i plesova kojim godinama čuvaju tradiciju i običaje hrvatskog naroda. Biljana Glibo, viteljica Etno skupine ujedno je moderirala predstavljanje knjige koja je autobigrafski zapis o borbi autorice Ljilje Grubešić s teškom bolešću koja je godinama prati kroz život. Multipla skleroza (MS) Ljilji Grubešić je dijagnosticirana prije devet godina iako je simptome ove bolesti osjećala i puno godina ranije. U knjizi je na jednostavan način opisala sve uspone i padove koji je prate u borbi s bolešću, od izrazito neugodnih simptoma bolesti koja joj često ne da ustati iz kreveta,  do hrabrosti, vjere i optimizma kojima je odlučila pobijediti svoju „podstanarku i nepoželjnu gošću“ kako sama autorica naziva bolest.  Motiva za pobjedu joj, kako sama kaže, ne nedostaje. Pronašla ih je u svome suprugu, sinovima, roditeljima i sestrama  ali i brojnim prijateljima i poznanicima  koji joj pomažu istrajati na različite načine.

 Knjigu „Hoću, mogu, moram!!!“ odlučila je napisati prošlog Uskrsa koji joj je, kaže, bio jedan od najtežih u životu. „Točno na Uskrs prošle godine po tko zna koji put završila sam u bolnici. Odlučila sam tada napisati knjigu o svojoj borbi s MS-om kojegu hoću, mogu i moram pobijediti“, kaže autorica istoimene knjige čije je svjedočanstvo ohrabrenje i drugim oboljelima od MS-a da ne posustaju te i sami pronađu motiva za borbu s  ovom izuzetno teškom bolešću. Dirljiva priča Ljilje Grubešić, inače rodom iz župe Gromiljak, mnoge je dirnula u srce te i na taj način postigla svog glavni cilj, a to shvatiti što je u životu uistinu važno kako bismo lakše prebrodili sve kušnje i nevolje koje nam se nađu na životnome putu, poruka je s predstavljanja knjige Ljilje Grubešić koja, dokazala je to hoće, može i mora biti jača od bolesti!