U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama, danas je u Prozoru obilježena 26. obljetnice brigade Rama.

Obilježavanje obljetnice započelo je u 10:30 paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca te molitvom pred Spomen obilježjem poginulim braniteljima u Prozoru, molitvu je predvodio prozorski kapelan vlč. Stjepan Didak.    

Vijence su položili: Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama, Ratna bolnica Rumboci, Udruga 3. bojna brigade Rama, koordinacija braniteljskih udruga Uskoplje, Ministarstvo za pitanje branitelja HNŽ i predstavnici županijske braniteljske udruge, predstavnici općine Prozor-Rama, HDZ 1990 Prozor-Rama, HDZ BiH Prozor-Rama, izaslanstvo oružanih snaga Ministarstva obrane BiH.

U 10:45 sati svečana povorka, na čijem su čelu sa zastavama bili članovi HNK Rama, uz ramske mažoretkinje i limenu glazbu Oružanih snaga BiH, uputila se glavnom gradskom ulicom do crkve Presvetog Srca Isusova u Prozoru gdje je u 11 sati slavljena sveta Misa.
 


Svetu Misu za sve poginule, preminule i sve one pripadnike brigade koji su tjelesno ili duševno ranjeni predvodio je i pod njom propovijedao prozorski kapelan vlč. Stjepan Didak, uz koncelebraciju fra Andrije Jozića i fra Branka Malekinušića iz župe Rama Šćit.

Druženje gostiju i članova brigade „Rama“ nastavljeno je uz domjenak koji je priređen na platou pored crkve u Prozoru.

Brigada Rama

Kroz brigadu „Rama“ prošlo je 1800 vojnika. 116 vojnika je poginulo od toga 10 u RH kao pripadnici Hrvatske vojske. 77 djece je ostalo siročad. 206 vojnika je ranjeno. U brigadi se borilo 100 maloljetnika od kojih su 4 poginula. Pripadnicima brigade „Rama“ čestitamo obljetnicu a svim poginulim braniteljima pokoj vječni i neka im je laka ramska zemlja!