Uskrs je najveći kršćanski blagdan, koji se obilježava diljem svijeta. U nedjelju, iza Velikog petka, vjernici se okupljaju u crkvama kako bi proslavili Kristovo uskrsnuće. U malom selu Doljanima, ovaj dan je poseban i svečan, a ove godine je bio obilježen veselim druženjem i natjecanjem u tvrdoći jaja.

U nedjelju, 11 sati ujutro, mještani Doljana su se okupili u župnoj crkvi kako bi sudjelovali u Uskršnjoj misi. Crkva je bila ukrašena proljetnim cvijećem, a svećano misno slavlje predvodio je fra Mijo Džolan. Vjernici su se molili i pjevali, uživajući u ovom posebnom danu. Nakon mise, svi su izašli ispred crkve i krenuli u natjecanje u tvrdoći jaja, piše Doljani.info

Tradicija natjecanja u tvrdoći jaja, koja se provodi u mnogim krajevima diljem Hrvatske, ima i posebno mjesto u Doljanima. Mještani su se okupili na prostoru uz crkvu i počeli s nadmetanjem. Svaki sudionik je ponio po nekoliko obojenih jaja, a pravila su bila jednostavna - dvoje ljudi odabere po jedno jaje i lupaju ih jedno o drugo. Jaje koje ostane neoštećeno je pobijednik.

Natjecanje je trajalo gotovo sat vremena, a sudionici su se zabavljali i smijali se dok su lupali jaja jedno o drugo. Neki su bili vrlo oprezni, drugi hrabriji, a svi su se nadali da će njihovo jaje biti tvrđe od protivničkog.

Ovaj Uskrs u Doljanima je bio predivan dan za sve mještane. Lijepo vrijeme, molitva u crkvi i natjecanje u tvrdoći jaja donijeli su im radost i zajedništvo. Tradicija se održala i ovaj put, a mještani su se vratili svojim domovima s osmijehom na licu i veseljem u srcu.

Fotografije pogledajte OVDJE