Ratovi sami po sebi ne donose ništa dobro, to su na svojoj koži puno puta osjetili i Hrvati ramskoga kraja, posebice početkom listopada 1942. godine kada su četnici kao talijanski saveznici u tri dana svoga divljanja pobili više od tisuću ljudi. Zbog raznoraznih razloga, a posebno zbog zabrana vlasti bivše države o zločinima četnika u ramskom kraju nije se smjelo govoriti, jer zbog toga se vrlo lako gubila glava ili u boljem slučaju završilo u zatvoru.

Vrijeme polako donosi zaborav na krvavi listopad '42. i na četničke žrtve.

Ipak, našlo se nekoliko osoba, potomaka pobijenih, koje su, želeći od zaborava oteti nevine žrtve koje se pobijene na mjestu Odornica iznad Maglica pokrenule inicijativu za podizanje spomen-obilježja s imenima pobijenih stanovnika Maglica. Inicijativa je uspješno završena, i spomen obilježje je podignuto 2008. godine.

Sljedeće godine, postavljena je ograda, i kompletno obilježje, obloženo granitnim pločama.

Sve što se izgradi, traži i održavanje. Tako, se svake godine, prije obljetnice i služenja sv. mise, spomen obilježje i njegov okoliš očiste, i ako je potrebno, popravi se ono što je za popravak.

Želeći na neki način dati svoj doprinos, Ivan Anđelić i Mato Barišić, nabavili su i u neposrednoj blizini, postavili granitni stol, koji će za vrijeme služenja sv. mise biti oltar. S obzirom da do spomen obilježja vodi vrlo loš put, i mogu ga koristiti samo terenska vozila i traktori, u radovima oko uređenja okoliša spomen obilježja i postavljanja stola, veliku pomoć dali su Nikola Čuljak i njegovi sinovi Filip i David.

Nadamo se da će ovo spomen obilježje biti primjer i da će potaknuti i druge da naprave nešto slično na drugim mjestima stradanja i da svoje pobijene pretke neće prepustiti zaboravu.

Narod koji ne poznaje svoju prošlosti, nema niti budućnosti.