Udruga „Naša zemlja“ iz Jurića, općina Prozor-Rama, u ponedjeljak 8. lipnja 2020. započela je projekt poljoprivredne proizvodnje u suradnji s Podravkom.
 
Naselje Jurići je tijekom rata raseljeno i uglavnom uništeno. Nemoguće je bilo živjeti između dvije vatre. No, mještani nisu zaboravili i zapostavili svoje mjesto. Prije godinu i pol dana organizirali su se u udrugu „Naša zemlja“ te su započeli rad na razvojnim mogućnostima svoga mjesta.

Pripremili su projekt poljoprivredne proizvodnje, točnije, povrća koje se koristi za industrijsku proizvodnju. Projekt je dobio podršku od Ureda Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske i Ministarstva branitelja. Uspostavljena je suradnja s Podravkom te je dogovorena probna proizvodnja krastavaca kornišona i paprike roge na području Jurića, Uzdola i u još nekim dijelovima općine Prozor-Rama i Uskoplja.  

U ponedjeljak 8. lipnja 2020. godine  dovezeno je 2000 komada rasadnog materijala krastavaca i paprike koji su zasađeni u Jurićima, ostalo će biti zasađeno na Uzdolu i Prozoru. Također će jedan dio biti zasađen u Dobrošinu, u općini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Ovo je probna sadnja i ako se pokaže uspješnom bit će uspostavljena organizirana sadnja kroz obiteljska gospodarstva za Podravku.

Nakon sadnje održano je i stručno predavanje u Etno selu „Remić“ Menjik. Predavač je bio dr.sc. Zdravko Matotan, direktor razvoja poljoprivrede Podravke.

„Podravka će kao vodeća prehrambena industrija na ovim prostorima, koliko je moguće, organizirati proizvodnju sirovina za vlastite tvornice na lokalnom području ili na području gdje uglavnom obitava hrvatski narod i da ima korist proizvođač i Podravka. Ovo područje nije tradcionalno poznato po velikoj proizvodnji povrća, međutim, pretpostavka je da interesa ima i da zemljišna kvaliteta, voda i klima povoljne za proizvodnju. Ove godine ćemo pokušati pokusno imati krastavaca i crvene rog paprike zua preradu. Popratit ćemo razvoj tih kultura i vidjeti te potencijale. Napravit ćemo kalkulacije i ako ta pokusna proizvodnja se pokaže uspješnom iduće bi godine organizirali komercijalni proizvodnju.“ kazao je dr. sc. Matotan.

Istaknuo je također da bi bila otvorena mogućnosti i za otvaranje nekog pogona kada bi bila proizvodnja veća.

„Vjerujem da na ovom području dio programa iz Podravke bi se dalo pokrenuti. Mi smo spremni surađivati sa bilo kakvim organizacijskim oblikom i sa svima onima koji su voljni podržati takvu proizvodnju. To bi bilo na neki način zadržavanje ljudi na ovim prostorima i da mogu živjeti od svoga rada. Podravka je velika i potrebne su joj velike sirovine.- zaključio je Matotan.

Današnjem događaju prisustvovali su i politički dužnosnici kao što su ministar pravosuđa BiH dr.sc. Josip Grubeša, Mijo Matanovic zastupnik u Parlamentu BiH, u ime Ministarstva branitelja RH Zvonko Beljo koji je podrijetlom iz Rame, Zdravko Beljo, pomoćnik ministra obnove F BiH, Ante Džalto pomoćnik ministra branitelja HNŽ, članovi Udruge "Naša zemlja"  te stanovnici sela Jurići.