Ako ste se zapitali kakva ono nepoznata ekipa ovih dana kruži Ramom imali ste potpuno pravo na to pitanje. Možda Vam je još čudnije bilo to, što su pojedini dijelovi oko Ramskog jezera bili osvjetljeni od ranih do kasnih noćnih sati. I zaista što se to događalo zadnjih nekoliko dana.

U Rami od prošloga petka boravi ekipa dramskih i filmskih umjetnika iz Portugala, Španjolske, Srbije, BiH i Njemačke. Rama je jedno od mjesta gdje snimaju film pod nazivom „Drvo“. U ugodnom razgovoru koji smo jučer vodili sa producenticom filma gospođom Joana Ferreiro, i izvršnom producenticom gospođom Kumjana Novakova, doznali smo o čemu se točno radi.

Naime, ove gospođe su nam rekle slijedeće: „film „Drvo“ je zapravo ciklično (kružno) ponavljanje prošlosti tijekom naših života, odnosno cikličnoj formi zbivanja u našim životima. Radi s o čovjeku koji je kao dijete preživio Drugi svjetski rat, i koji 90-ih prolazi kroz rat na ovim prostorima, i koji na neki način pokušava da nađe samoga sebe prije svih tih tragičnih zbivanja, odnosno upoznati sebe kao dječaka koji ulazi u život nekako čisto“.

Direktor filma André Gil Mata je iz Portugala, u BiH je došao 2013. godine, i po prvi put shvatio da je zapravo ta cikličnost u životu nešto što je zajedničko svim područjima, i što spaja zemlje koje se bore sa vlastitom prošlošću. Radio je dugo, 3 godine na pripremi filma dok nije ušao u proces produkcije. Ovo je druga suradnja gospodina Gil Mata i gospođe Joane Ferreiro i posebno gospođe Kumjane Novakove, kao nekoga tko živi i radi u BiH.

Redateljski pristup filmu je minimalistički, tako da je svaka scena jedan kadar. U filmu glumi troje glumaca Petar Fradelić (Ibro), Filip Živanović (dječak) i Sanja Vrzić (majka) i pas Arna, koji je pas od glavnog glumca.

Film se snima u Sarajevu, na Ramskom jezeru, Blidinju, Bjelašnici i jedan dan snimanja je bio u Gračacu. Film prati vodu, zato što se priča događa kao putovanje glavnog glumca barkom da dođe do pitke vode.

U producentskom timu su Portugal i BiH, u redateljskom timu Portugal i Španjolska, glavni kamerman je iz Portugala sa dvoje asistenata isto iz Portugala, Umjetnička direktorica je iz Portugala, rasvjeta i scena su iz Portugala - glavni rasvjetljivač, dok je ostatak ekipe iz Srbije, direktor zvuka je iz Portugala, steadicam operateri su iz Njemačke.  

Kompanija s kojom surađuju i iznajmljuju opremu je iz Beograda Cine Planet.

U ekipi je 31 osoba, ovisno o lokaciji bude ih više ili manje. Pošto su u Rami uvjeti snimanja poprilično teški jer je jezero poluprazno, a i noćno je snimanje tako da imaju malo veću ekipu. Sa snimanjem završavaju 27. veljače, iz Rame idu na Blidinje, pa se ponovno vraćaju u Ramu, a nakon toga idu u Sarajevo par dana i na Bjelašnicu gdje i završavaju snimanje.

Financiranje ovog filmskog projekta je u potpunosti iz Portugala.

Nadaju se da će do kraja veljače uspjeti završiti snimanje filma, i da će film biti gotov negdje 2018. godine.

Ono što smo doznali u razgovoru je pomalo i tužno a to je da: iako se cijeli film snima na prostoru BiH, iako je radnja filma život i sudbina čovjeka sa ovih prostora, nažalost nitko od lokalnog do državnog nivoa jednostavno ne zna da su ti ljudi uopće tu, a da ne govorimo o bilo kakvoj financijskoj pomoći u vidu koprodukcije filma.

O Rami i Ramskom kraju imaju samo riječi hvale. Zadivljeni su prirodom koja ih okružuje i ljudima koji su ih ugostili. Iako su gospođe Joana i Kumjana već ranije boravile u Rami, ostale su iznenađenje niskom razinom vode u jezeru, pa im je ovo na neki način i nova slika Rame, sa niskim vodostajem jezera.

Znamo i sami da su smještajni i apartmanski kapaciteti u Rami izuzetno mali, tako da je cijela ekipa smještena na tri lokacije. Jedan dio je smješten u konobi Gaj na Šćitu, drugi u apartmanima Jozić u Ripcima i treći u apartmanima Baketarić u Rumbocima.

Ono što svatko iz ove ekipe na poseban način hvali, to je izuzetno topao i domaćinski doček kod ovih ljudi, njihovi smještaji i hrana. Ovo bi mogao biti poticaj i drugim našim sugrađanima, naravno ako su u mogućnosti, da pokušaju poraditi na širenju smještajnog kapaciteta za turističku ponudu Rame.

Iskreno hvala cijeloj ekipi, a na poseban način se zahvaljujemo gospođama Joani i Kumjani na ustupljenom vremenu, ugodnom razgovoru i informacijama koje su nam dale o ovome filmskom projektu.

Veselimo se vremenu kada će ovaj film ugledati svjetlo dana i svoju projekciju na velikome platnu.