Konačno jedan pravi snijeg, rekli bi smo. Ali neće on ostati gore, past će na zemlju. I bolje je danas i idućih dana nego u rano ili kasno proljeće da nam ne bi voćke stradale kao i prošle zime.

Sama pomisao da je zima već prošla od jučer pobija svaku našu sumnju u to. Kao u neka vremena od prije 30-ak godina čuju se zvuci „lopatanja“ od čišćenja snijega ispred kuća. Probijanje onih običnih „jednostopica“ lagano se pretvara u čišćenje sve većih površina oko naših domova.

Probuđeni iz sna u rano jutro mogli smo početi sa tjelovježbom. Ipak možemo reći da su zimske službe na području naše općine aktivne cijelu noć, i odlično rade na održavanju glavnih prometnica, ali i onih prigradskih i seoskih. Mogli bi smo reći da je uglavnom većina ramskih naselja „spojena“ sa svijetom.

A kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana, čini se da će nam Kanada postati pravo draga zemlja.

Prognoza vremena

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme. Većinom će padati snijeg, na jugu kiša. Od sredine dana prema večernjim satima na istoku i sjeveroistoku Bosne u nizinama je moguća kiša. Više padalina u Hercegovini, gdje se prognozira 15 do 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje između 4 i 8 stupnjeva. U Sarajevu oblačno sa snijegom. Temperatura zraka između -1 i 1 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini s kišom. Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica i Ivan-sedlo -4 stupnja, Bugojno, Jajce, Sokolac i Livno -2, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Sarajevo, Tuzl i Zenica -1, Banja Luka i Doboj 0, Brčko, Zvornik i Bijeljina 1, Mostar i Široki Brijeg 3, Bileća 4, Trebinje i Grude 5 i Stolac 6 stupnjeva. Atmosferski tlak u Sarajevu iznosio je 936 milibara, za 6 milibara je niži od normalnog i sporo opada, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.