Već tradicionalno se u rujnu, druge nedjelje nakon Male Gospe, u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, održavaju „Ramski susreti“. Tako je bilo i danas.

U crkvi svete Marije Anđeoske svečano misno slavlje u 11 sati, uz suslavlje desetak svećenika, predvodio je vlč. Mato Malekinušić. Prije početka misnog slavlja domaćin, župni vikar fra Stipo Karajica, pozdravio je sve nazočne. Sv. Misu svojim pjevanjem uzveličale su ramske Čuvarice.

U nadahnutoj propovijedi mladi vlč. Malekinušić poziva na oprost bližnjemu kao Isusovu prispodobu "Ljubi bližnjega svojega i oprosti mu ne 7 puta nego 70 puta sedam.“ Također je naglasio da su susreti vrlo važan segment u odnosima ljudi. Prepuna župna crkva toplo je pozdravila i prepoznala poruke današnje propovijedi.

Fra Andrija Jozić, gvardijan ramski, u nadahnutom govoru na kraju sv. mise pozdravio je sve nazočne te se zahvalio organizatorima: Župi Marije Anđeoske, S.Sopnica, gvardijanu u odsutnosti fra Zdravku Dadiću, vikaru fra Stipanu Karajici. Također Ramskoj zajednici Zagreb, predsjedniku Šimunu Penavi i Upravnom odboru. Veliko hvala i donatorima koji su omogućili jelo i piće za okrijepu. Često je apaluz prekidao fra Andriju, čiji su naglasci: oprost, pomirdba i zajedništvo.

Posebno iznenađenje na kraju sv. mise bio je koncert Etno skupine "Čuvarice". Pod vodstvom prof. Biljane Glibo ova ramska ženska vokalno instrumentalna skupina oduševila je sve prisutne. Na kraju smo se svi okupili na izložbi Mateja Škarice: Krajolici Rame i Neretve. Druženje uz ramsku rakiju, šljive, pogaču i ostale delicije još traje dok pišem ovo izvješće.

Tekst: Vladimir Kuraja
Foto: Božo Rumbočić