Jak pljusak koji je od jutros zahvatio Split, ne staje, a sudeći po prognozi kišni dani su pred nama, piše Slobodna Dalmacija. Jake oborine stavaraju probleme u prometu, a puno ruke posla imaju i splitski vatrogasci koji interveniraju diljem grada.

Sinoptičar Jurica Miljak iz Pomorskog meteorološkog centra (PMC) DHMZ-a, komentirao je današnje nevrijeme.

"U Splitu je palo 121 litra kiše po četvornom metru, u Sinju 68, Imotskom 64, Kaštelima 58, Makarskoj 52, Pločama 50, Zadru 38, Kninu 36, Šibeniku 22, a u Dubrovniku 18 litara po četvornom metru. U Splitu je u jedan dan premašen mjesečni prosjek oborina za prosinac. Još kiše je moguće tako da je pitanje je li kiša rekla zadnju riječ za danas. Moguće je da ovaj doprinos bude i veći", kazao nam je sinoptičar Miljak.

Kako podsjeća portal Dalmacija Danas, zadnji put je ovoliko kiše u Splitu palo u srpnju 1975. godine. Današnja meteorološka pojava u gradu podno Marjana je iznimno rijetka. Službena rekordna 24-satna oborina u Splitu iznosi 228.5 mm što se dogodilo u rujnu 1948. godine, no postoji mogućnost da će danas taj rekord biti oboren.

Dalmacija Danas također javlja da su se uslijed obilne kiše na Mosoru pojavili slapovi koji se prosječno pojavljuju svega nekoliko puta u jednom desetljeću. Jedan od njih je slap Dubanice, a nekoliko kilometara zapadnije, iznad Korešnice, pojavio se slap Koludar.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) sutra nas očekuje umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, a do sredine dana mjestimice još može pasti malo kiše koja se u unutrašnjosti ponegdje može smrzavati.

"Oborina će biti češća i lokalno obilna u Dalmaciji, a popodne malo kiše može pasti i na sjevernom Jadranu. Ujutro te opet prema kraju dana na kopnu mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab, na istoku umjeren jugoistočni.

Na jugu će jako jugo postupno slabjeti, a duž ostatka obale ponovno će jačati. Najniža temperatura od -3 do 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 3 do 8, na dalmatinskoj obali između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 2 do 7, na istoku malo viša, a na Jadranu od 9 do 14 °C", javlja DHMZ.