Sinoć je u Pleternici održana Skupština kulturno umjetničkog društva "Zavičajno društvo Rama iz Pleternice" na kojoj su prezentirane aktivnosti, putovanja i gostovanja male, vrijedne i dosljedne ekipe koja želi i nastoji sačuvati stare običaje te na taj način dočarati kako je u Rami narod živio u ondašnjem vremenu.

KUD "Zavičajno društvo Rama iz Pleternice" započeo je sa radom 1992. godine, uz male prekide. Kroz svo vrijeme djelovanja imaju za cilj njegovanje tradicije i običaja Rame na koji način žele upoznati nove, mlade naraštaje kako bi se ta kultura sačuvala od zaborava. Iako trenutno djeluju sa 30-ak aktivnih članova uspijevaju održati literarnu, dramsku, plesnu i pjevačku sekciju koje plijene pažnju publike na brojnim nastupima kako u Požeštini tako i u drugim županijama i općina u susjednoj BiH.

Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“

Brojna su sudjelovanja Ramaca na raznim manifestacijama, pleterničke maškare, “Sarmijada” u Požegi, “Papučkim jaglacima” u Velikoj, smotrama folklora u Pleternici, Kaptolu, Garešnici, Bjeliševcu, Brčkom. Zapažen je bio i nastup u emisiji “Lijepom našom”, a za istaknuti je organiziraciju humanitarnog koncerta u požeškom kazalištu. Čašćenje Gospe, koje je ostalo u naslijeđu, preneseno je i u ove krajeve pa je tako sudjelovanje u procesiji na devetnici Gospi od Suza poseban doživljaj. Organiziracija smotre “Običaji starog zavičaja” još dugo se prepričava koja je bila organizirana u prosincu mjesecu, o čemu smo pisali, koja je okupila kulturno-umjetnička društva manjina iz Požeštine i okolice.

Cijelu tu organizaciju i samo djelovanje KUD-a "na svojim plećima" nosi Jure Vidakušić, aktualni predsjednik tog društva kojemu svesrdnu pomoć u svemu pruža gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Inače, gradonačelnica Joziće je ramska nevista, a župan Tomašević ramski zet pa se s razlogom može očekivati još jače podupiranje, slobodno se može reći, i njihovog Zavičajnog društva Rama.

Antonija Jozić - gradonačelnica Pleternice

-Sve vas skupa pozdravljam kao gradonačelnica Pleternice ali i kao ramska nevista. Ono što je gospodin Vidakušić iznio u osebujnom stilu može se svesti pod jedan nazivnik a to je zajedništvo. I večeras smo ovdje svjedoci da među nama vlada zajedništvo kako među svima vama koji ste iz KUD-a isto tako i među vašim gostima koji su vas došli pozdraviti i podržati. Prošle godine kao KUD niste išli u Ramu. Budući da vam je u planu tamo ići mogu dati obećanje da će trošak putovanja snositi grad Pleternica ali i da ću i ja osobno s vama poći na to putovanje, da bi posjetili tu "svetu zemlju", kako ju naziva moja strina Delfa. Ramci su dolaskom u Pleternicu i sve okolne krajeve oplemenili to područje na kojem su sačuvali svoje običaje što čini jedno kulturno bogatstvo. Ovdje su došle jedne generacije koje su širile svoje obitelji i hvala dragom Bogu i ja sam se u jednu takvu obitelj udala - rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

U obiteljskom domu Vidakušića, u prostoru prepunom zahvalnica za sudjelovanja na raznim nastupima, kojeg se može nazvati mali etnografski muzej, mogu se pronaći izlošci starih zanata, stambene kulture, tekstilne radinosti i razni predmeti tadašnjeg vremena koji su bili neophodni i nekada se upotrebljavali u svakodnevici. U tom prostoru inspiraciju je za obraćanje pronašao i ramski zet župan požeško-slavonski Alojz Tomašević.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Koliko vas se ovdje skupilo i koliko vas je došlo dokaz je samo da ste oni koji spajate za što je potrebno mnogo truda, volje i energije kako bi prenosili ono čega se neki sjećaju jer su u Rami rođeni. Bez obzira odakle smo došli jedan smo narod koji živi u najvećem dijelu u dvije zemlje. Činjenica je da smo od jedne majke rođeni i zato mora biti garancija opstojnosti svih nas a posebno naših mladih koje trebamo uvjeriti da trebaju ostati svoj na svome a ne se seliti i odlaziti iz svoje domovine. Ja kao ramski zet sam dobio vas a vi mene, moja je supruga iz sela Dobroše i zato bih se želio i ja priključiti na vašem putovanju kada budete išli u Ramu za što ću se pobrinuti i da se odobri dio sredstava za vaše odlazak - rekao je župan Tomašević.

Predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“  Jure Vidakušić izrazio je zahvalnost za potporu u radu i suradnju gradu Pleternici, Požeško-slavonskoj županiji i općini Kaptol, te tvrtkama Vina Markota, Orozfarm i Stilko, kao i DVD Buk, a priznanje za suradnju uručio je Branku Poliću.

Pored toga Vinko Bešker, Mara Milas i Mato Rumbočić dobili su zahvalnice za petodišnje djelovanje u ovom društvu, a posmrtno je zahvalnica dodijeljena Branku Galiću i Ivanu Glibi.

Uz pite koje su raskoš ramskih delicija, pjesmu, gusle i gangu dugo je u noć potrajalo druženje na čemu ne bi trebali zamjeriti svećenici zbog korizme jer ipak je sve bilo i u stilu pobožnog duha.  

Za Rama-Prozor.info Dražen Krstanović, pozega.eu portal