15. i 16. studenog 2014. godine skupina od 16 ljubitelja rekreacijskog nogometa iz Rame uputila se u ranim jutarnjim satima iz Prozora prema Vukovarsko-srijemskoj županiji, tj. gradu Iloku i Vukovaru.

Na putovanju prva stanica bila je župa sv. Ivana Krstitelja u Lug Brankovići kod Žepča. Tu nas je dočekao župnik vlč. Franjo Ivandić i njegov kapelan don Ivan Karača, koji su nas je ugostili. Nakon okrijepe nastavljamo put prema odredištu.

U gradu Iloku dočekao nas je gospodin Mladen Papak koji vuče korijene iz Rame. S prijateljima koji su nas dočekali u Iloku prošetali smo užim središtem starog grada Iloka.  

U večernjim satima odigrali smo prijateljsku rekreacijsku utakmicu, gdje rezultat nije bio upitan, 3:2 za goste. Nakon toga smo u restoranu „Stari podrum“ imali večeru i druženje s našim prijateljima iz Iloka, od kojih velika većina vuče korijene iz Rame i iz Hercegovine. Druženje je trajalo do kasno u noć.

Idući dan posjetili smo Vukovar i Ovčaru. Na Ovčari smo upalili svijeće i pomolili se za sve poginule. Na istom mjestu smo ostavili jedan Ramski križ kao spomen na sve ramske i vukovarske žrtve. Poslije smo posjetili Trpinjsku cestu i Memorijalni centar hrvatskih branitelja.

U povratku smo posjetili povratničko naselje Kornica u Bosanskom Šamcu gdje nas je ugostio gospodin Petar Lušo. Tu smo se okrijepili i nastavili put prema Rami.

Ovim putem želimo se srdačno zahvaliti svima na dočeku te se nadamo da ćemo i mi imati prilike ugostiti ih u Rami.

Velika hvala svim prijateljima koji su pomogli da se ovaj susret održi. Inače, ovaj susret će prijeći u tradiciju, ovakva druženja će se nastaviti svake godine u isto vrijeme, tj. uoči Dana spomena na žrtve Vukovara.
 
Zdravko Pavlović