Pleterničkim Ramci najljepše uredili stol dok je Ramkinja Mihaela Filipović izabrana za prvu pratilju ljepotice festivala. Jure i Danica Vidakušić dobili zlatnu plaketu za kulinovu seku.

Što reći o pleterničkim Ramcima, članovima Zavičajnog KUD-a Rama. Usuđujemo se reći da su jedan o aktivnijih KUD-ova u Požeštini, nema gdje ih nema, ne propuštaju niti jednu značajniju manifestaciju. Zašto? Iz jednog jedinog razloga jer ih zovu, a oni se rado odazovu, pa čak i onda kada im neki termini ne odgovaraju. Kako kaže njihov predsjednik Jure Vidakušić, pa kako da odbijemo poziv i molbe od organizatora koji ih doslovce mole da dođu, da se pojave i uveličaju manifestaciju bilo koje vrste.
 
Brojka govori sve pa se može reći da je Festival kulenove seke, koji je proteklog vikenda organiziran u Velikoj pokraj Požege do sada najveće hrvatsko gastro natjecanje. Na jednom su se našli brojni proizvođači te slavonske delicije, kulinove seke, njih 97 koliko je predalo uzorke na ocjenjivanje. Nisu se samo odazvali proizvođači iz Hrvatske, u goste su došli i iz Vojvodine, Mađarske i susjedne Bosne i Hercegovine tako da je ta manifestacija postala međunarodnog karaktera.
 
Uz ocjenjivanje kulinove seke bila su organizirana još dva natjecanja. Tako su se odmjerile snage u uređenju stolova, na način da su se stolovi uredili po tradiciji iz svog kraja. Nagradu za najbolje uređen stol u nekom od običaja iz baštine, ili što bi rekli „po starinski“ dobili su baš Ramci. Nema čega nije bilo na njihovom stolu od hrane ali i starine. Bio je to prelijep prizor što je još dodatnim pojašnjavanjima komisiji dočarano koja nije imala nikakvu drugu mogućnost već pleterničkim Ramcima dati prvo mjesto.
 
Potrudile su se Ramkinje starije životne dobi opremiti u narodnu nošnju svoju ljepoticu, koju je ove godine predstavljala Mihaela Filipović koja je u jakoj konkurenciji pred strogim žirijem uspjela izboriti mjesto prve pratilje ljepotice festivala.
 
Dok još nije službeno počela manifestacija, i dok su se stolovi spremali raspjevali su se Ramci i Ramkinje. Plijenili su pozornost onih brojnih koji su se divili napjevima koji se ne mogu čuti u svakodnevici.
 
Bila je to prekrasna manifestacija uz još jednu zanimljivost. Slučajno ili ne za jednim se stolom u jednom trenutku našlo pet ramskih zetova, požeškos-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te urednik pozega.eu portala i član komisije za ocjenjivanje kulinove seke Dražen Krstanović.