Kulturno umjetničko društvo Rama iz Pleternice osmi puta za redom organiziralo je smotru folklora „Običaji starog zavičaja 2014.“ u sportskoj dvorani Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici. Manifestacije se održava već tradicionalno uoči blagdana sv. Nikole zaštitnika grada Pleternice u kojem djeluje i istoimena župa.

Na smotru se odazvalo više kulturno umjetničkih društava, iz Darde, Tolise (BiH), Požege, Prekopakre, Jakšića, i Nove Gradiške. Pleterničke mažoretkinje su također nastupile na početku programa i otvorile smotru.

Gradonačelnica Pleternice kao ramska nevista u pozdravnom govoru je istaknula kako je Pleternica grad kulture koji vodi računa o domaćim izričajima i baštini.

Ove vrijednosti trebamo sačuvati jer nam je to ostalo u naslijeđu i u obvezi od predaka da to čuvamo i prenosimo dalje mladim generacijama. Pleternica je prije četrdesetak godina otvorila svoje srce i primila sve Hrvate iz Rame, a danas živimo u lijepom suživotu u našem malom gradu – naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Veliki trud oko organizacije i čuvanja starih običaja da ne padnu u zaborav ulaže Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a Rama Pleternica se nesebično zalaže za očuvanje starih običaja da ne padnu u zaborav.

- Evo i po osmi puta smo se uspjeli organizirati, mada su nam najveći problem financije. Gostuju nam uglavnom grupe nacionalnih manjina i zavičajne skupine. Mi ćemo prikazati običaje iz krajeva iz kojih su došli naši stari, odakle nam je porijeklo, a da se ne zaboravi. Mi smo već na neki način pravi Slavonci, a želimo sačuvati korijene našim mladima, da vide odakle smo došli. Večeras ćemo prikazati jednu novu koreografiju s ženskom i muškom gangom, ženskim i muškim bećarcem, te jedno novo kolo koje se davno igralo u Rami – rekao je Jure Vidakušić, koji izražava bojazan u opstanak društva jer mladi odlaze, uglavnom u europske zemlje u potrazi za boljom egzistencijom poslom,. Sada nas je u društvu dvadesetak starijih članova i nešto onih najmlađih koji idu u osnovnu školu što baš ne ulijeva nadu za nekim boljitkom u radu i opstanku društva.

Sva društva koja su nastupila izveli su prikaz običaja iz svojih krajeva i naroda a ne baš veliki broj posjetitelja je uživalo u sadržajima priredbe i bogatstvu izvornih narodnih nošnji i običaja.

Nakon kulturno umjetničkog programa nastavljeno je druženje sa svim sudionicima i gostima u Buku gdje su bili pripravljene ramske pite i uštipci na način kako se to nekada pravilo u tom kršnom i nikad zaboravljenom zavičaju.

Više fotografija pogledajte OVDJE