U ponedjeljak, 20. srpnja, u mjestu Gmići proslavljen je zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok. 

Euharistijsko slavlje u mjesnom groblju s početkom u 11 sati, predvodio je i tijekom njega propovijedao, Branko Jurić. U prvom djelu mise je blagoslovio novi kip svetog Ilije za kapelicu na Gmićima, kojeg je obećao pokojni Stipo Dragić. Kip je donijela njegova kćer Mara Beljo i time ispunila očevo obećanje.  




Don Branko je u propovijedi istaknuo kako je prebogato i poticajno razmišljanje o proroku Iliji. 

"Djelovanje proroka Ilije odnosi se dakle na religiozno-političko područje, zatim na područje ljudskih odnosa s drugima i na odnos prema društvenoj pravdi. Glavno, međutim uporište sveg Ilijina djelovanja jest Bog i Božja riječ. Ilija ne govori o sebi, Ilija svoju snagu ne temelji na sebi nego u Bogu. Bog je subjekt djelovanja, Ilija služi Bogu i upravo tu niče i tolika njegova snaga i tolika mržnja kralja, lažnih proroka i kraljevih poslušnika prema Iliji", rekao je don Branko. 

Don Branko je prenio obavijest organizacijskog odbora Gmići za blagoslov spomenem obilježja i osvjetljenja križa na Makljenu koje će se održati večeras u 18 sati. 

Poslije Misnog slavlja nije upriličeno tradicionalno druženje vjernika pod "starim orahom" u podnožju groblja zbog epidemiološke situacije. 

Tekst i foto: Marinko Rumbočić