U brojnim mjestima diljem BiH danas je proslavljen blagdan „najomiljenijeg“ sveca – sv. Antuna Padovanskog, tako je bilo i u malom planinskom selu rumbočke župe – Zvirnjači. Sv. Antun od davnina se štuje u Zvirnjači i njemu u čast je posvećena i mala crkva.

Zvirnjaci i drugi vjernici, za patron sela pripremali su se kroz misu Uočnicu.

Svečanu svetu misu danas je predvodio i pod njom propovijedao fra Mario Jelić uz koncelebraciju još trojice svećenika.

Fra Mario se u lijepoj propovijedi dotakao života i djela sv. Ante, njegovog humanitarnog djelovanja i svesrdne pomoci čovjeku. Ponekad imamo čak i iskrivljenu duhovnost sv. Anti koja zna biti i ohola pa i agresivna. Tako se često znaju pojaviti i krivi pobožnici sv. Anti. Ljudi kada se mole svetome Anti rade to na tri načina. Prvi bi bio čašćenje utoraka svetome Anti, zato jer je sv. Anto sahranjen 17.6.1213. godine utorkom. Drugi najčešći način je pobožnost nošenja medaljica sličica ili postavljanje kipova po kućama, ali to nesmijemo promatrati i štovati kao neke amajlije. To nas mora podsjećati i upućivati na svetoga Antu a ne da će nas to spasiti. Treći način raširen među ljudima je kruh svetoga Ante, odnosno pomaganje siromašnima. To se prepisuje čudu po zagovoru sv. Ante, a kaže dijete se igralo oko nekog bureta i upalo a majka vidjevši polumrtvo dijete zavjetuje se svetome Anti da će, ako dijete oživi, siromasima dati žita koliko je dijete teško. To se i ispunilo a žena je obećanje ispunila. Iz današnjeg vremena važna je svijest o prisutnosti zagovora svetoga Ante.

Nakon mise, upriličen je blagoslov djece.

Proslavu ovoga blagdana svojim pjevanjem i sviranjem uveličao je Župni zbor iz Rumboka.

Blagdan sv. Antuna prigoda je za okupljanje i druženje brojnih Zvirnjaka koji su raseljeni diljem svijeta kao i njihovih prijatelja. Inače, crkva sv. Antuna u Domovinskom ratu bila je teško oštećena tenkovskim granatama i u proteklih nekoliko godina u potpunosti je obnovljena.

Kako je bilo danas na Zvirnjači pogledajte na fotografijama u prilogu.