U organizaciji Katehetskog ured BK BiH za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola u BiH upriličena je VJERONAUČNA OLIMPIJADA 2019.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Brak i obitelj u Božjem naumu“.

Nakon završene prve razine natjecanja u prijavljenim školama, druga razina organizirana je na županijskom/dekanskom nivou koja je bila provedena u srijedu 20. ožujka.

Iz općine Prozora-Rama, na drugoj razini sudjelovali su vjeroučenici tri škole i to iz: OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, OŠ Marka Marulića Prozor i Srednje škole Prozor.

Domaćin županijske razine natjecanja bila je OŠ „Uskoplje“ točnije njena PŠ „Trnovača“. Osim osnovnih škola iz ramskoga kraja na ovome natjecanju nastupile su OŠ i SŠ iz Uskoplja, Bugojna, Jajca te Banja Luke.

Četveročlane vjeronaučne ekipe OŠ fra Jeronima Vladića iz Ripaca i OŠ Marka Marulića iz Prozora te SŠ Prozor u uskopaljsku dolinu predvodili su vjeroučitelji-mentori.

Samom natjecitateljskom dijelu predhodio je prigodni program. Na samome početku, riječi pozdrava, poticaja i molitve, izrekli su: ravnatelj OŠ „Uskoplje“ gdin Ilija Matešić, župnik župe Uznesenja Marijina fra Vinko Marković i s. Angelina Tokić. Prigodnom točkom predstavile su se i vjeroučenice škole domaćina.

Vjeročenicima i njihovim mentorima su dane upute kako će se provesti samo natjecanje kojemu se nakon toga i pristupilo. Samo natjecanje je prošlo u najboljem redu i svi sudionici su, neovisno o postignutim rezultatima, bili sretni zbog susreta koji je svima donio radost.

Po završetku, s. Angelina je pročitala imena onih škola koje su zauzele prva tri mjesta, a potom su svim sudionicima uručene zahvalnice. Treće mjesto od OŠ zauzeli su vjeroučenici OŠ Divičani kod Jajca, a drugo i prvo ekipe vjeroučenika Prve osnovne škole iz Bugojna.

Treće mjesto od SŠ zauzeli su vjeroučenici KŠC iz Banja Luke, drugo ekipa SŠ Uskoplje i prvo vjeroučenici naše SREDNJE ŠKOLE PROZOR.

Iako ovoga puta, predstavnici škola iz RIPACA i PROZORA, nažalost nisu prošli u daljni krug natjecanja, vjeroučeni su imali prigodu steći nova iskustva, upoznati i družiti se s drugim vjeroučenicima te kroz molitvu i pjesmu slaviti dragoga Boga.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić