Organizatori inicijative za povratak klasične nastave u školama kao i volonteri podijelili su zahtjeve ispred Osnovne škole Marka Marulića u Prozoru  i Srednje škole Prozor kako bi roditelji djece mogli pružiti podršku i uputiti nezadovoljstvo trenutnim odvijanjem nastave.

Koordinatorica inicijative Marina Papak je objasnila kako se vode modelom u Austriji i Hrvatskoj koje su ukinule online nastavu i vratile se na normalno školovanje.

Ostaviti dio epidemioloških mjera je sasvim u redu, nismo mi strogo ni protiv maske,... ali da se nastavni proces vrati u normalno, da se u principu djeca ne zakidaju za znanje“, istaknula je Papak.

Potpisani zahtjevi se šalju u Inicijativu roditelja u Mostaru odakle je i krenula cijela akcija te se inicijatori nadaju da će akcija uroditi plodom.

Barem ćemo pokušati da čuju da se ne slažemo, pa sad ako uspijemo odlično. Mi smo sad zadovoljni jer smo barem pokušali nešto promijeniti“, istaknula je Marija Šimunović, jedna od inicijatora dodajući kako je ovakav model nastave teži njima kao roditeljima nego djeci.

Zna se dogoditi da mi dijete dva dana u tjednu ne ide u školu, a to sve mora stizati kod kuće. Jednostavno su preopterećeni za kratko vrijeme“, govori Šimunović.

Inicijativu koju roditelji danas trebaju potpisati prenosimo u cijelosti:

Dragi roditelji,

 
potaknuti cjelokupnom izvanrednom situacijom izazvanom COVID-19 u našim školama, velik broj roditelja se okupio oko Inicijative koja ZAHTIJEVA NORMALNO ŠKOLOVANJE za našu djecu. Prošli tjedan provedena je akcija dijeljenja i potpisivanja izjava o odgovornosti roditelja za svoje dijete u HNŽ-u i ZHŽ-u, te se ista zbog velikog odaziva roditelja nastavlja te ovim putem pozivamo roditelje koji to do sada nisu učinili da se pridruže akciji Inicijative roditelja.
 
Akcija se provodila na način da se se zahtjevi podijelili djeci ispred škola poslije nastave, a popunjene i potpisane zahtjeve će djeca sutradan predati našim volonterima. 
 
Smatramo da trenutnih 30 min. nastavnog sata  nije dovoljno za učinkovito usvajanje gradiva,  kao ni  5 min. odmora koje djeca moraju provesti sjedeći u klupama. Također ne vidimo svrhu nošenja zaštitnih maski, obzirom da se djeca osim u vremenu provedenom u školi normalno druže (izvanškolske aktivnosti, prijevoz do škole, treninzi i sl..). Niz je razloga  zbog kojih bi morali reagirati i sačuvati djecu od mogućih negativnih psiho-fizičkih posljedica koje izazivaju nametnute mjere i  ova neprirodna situacija.
 
Za što se roditelji okupljeni oko Inicijative točno zalažu!?
 
• Da djeca ne budu obvezna nositi maske, nego da to bude stvar izbora
 
• Da se vrati normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole
 
• Da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora
 
• Da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina
 
• Da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati). Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika.
 
• Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom.
 
• Da se prestane s online nastavom u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda)

 
Također pozivamo sve roditelje koji dijele naše mišljenje i voljni su pomoći u provođenju akcije u svojim lokalnim školama, da se jave općinskom koordinatoru Inicijative na broj tel. 063/997 – 800.
 
Izjavu možete preuzeti ovdje OVDJE
 
Potpisanu izjavu nam možete uslikati ili skenirati te nam poslati na [email protected].