Ono što je nekada utjecalo na brojne živote i brojne ramske obitelji, posljednjih nekoliko godina polako dobiva potpuno drukčiji status. Naravno, riječ je o Ramskom jezeru. Manje ili više, svi znaju kako je njegova prvotna namjena bila isključivo proizvodnja električne energije, ali nekoliko zadnjih godina trendovi se mijenjaju.

Oni poduzetniji, koji u turizmu vide izvor zarade, izgradili su ili izgrađuju apartmane, ili neki drugi vid smještaja gostiju.

Nekih konkretnih sadržaja na samom jezeru ili oko njega, definitivno nedostaje. Ali i to se pomalo mijenja. Ima i onih koji rade pozitvne stvari za širu zajednicu. Selo Ploča, kao i druga Gornjoramska sela u relativnoj je blizini jezera i ima lagan pristup obali.

Već godinama u Ploči, uz jezero postoji nogometno igralište koje je bilo mjesto okupljanja ne samo mještana nego i dosta šire, posebno nekad, kad se igrala općinska nogometna liga.

S ciljem da se na jednom mjestu ponudi konkretniji sadržaj gdje bi svi oni koji žele mogli doći i provesti svoje vrijeme uz rekreaciju,  druženje, roštilj... nekolicina mještana Ploče pokrenula je uređenje prostora u neposrednoj blizini igrališta.
 

Žarko Pločkinjić, voditelj ovoga projekta, kazao nam je kako od ideje do početka realizacije nije trebalo puno. Sve je došlo spontano. Nakon nekoliko mjeseci, vidljivi su i konkretni rezultati. Izgrađeno je ognjište/kamin, uređen pristup i okoliš, postavljeno nekoliko stolova i klupa, a u planu je i dovođenje tekuće vode.

Izgradnju ovoga mini odmorišta svojim prilozima pomoglo je više od stotinjak ljudi. Od domaćih do onih iz Hrvatske, Austrije, Njemačke...

Izgradnja Mini odmorišta Naše ognjište u Ploči, primjer je kako se uz dobru volju može puno toga, a na korist široj društvenoj zajednici. Ovo odmorište, otvorenog je tipa i mogu ga koristiti svi koji to žele, jedini uvjet je da sve mora biti očišćeno nakon korištenja.