Zavičajno kulturno-umjetničko društvo „Rama“ iz Pleternice okupilo je svoje članove na kraju još jedne uspješne godine, a ovom prigodom ugostili u i novinare požeških redakcija.

Ova godina bila je dobra, imali smo 30 nastupa, te smo na Državnoj smotri folklora u Bjelovaru predstavljali Požeško-slavonsku županiju- kazao je tom prigodom Jure Vidakušić, predsjednik ZKUD-a „Rama“ Pleternica o godini u kojoj su proslavili prvo desetljeće rada. Kaže da su osnivanjem KUD-a htjeli Pleternici i ovom kraju pokazati tradicionalne nošnje i običaje starog kraja koje su očuvali, no dogodilo se mnogo toga pa su obišli cijelu zemlju i imali niz nastupa. Poznati su po svojoj smotri „Običaji starog zavičaja“, a zabrinjava ih odlazak mladih iz ovog kraja na fakultete, te rad u inozemstvo.

Vrijedne Ramkinje članice KUD „Rama“ priredile su za ovo druženje dvadesetak izvornih jela i specijaliteta njihovog zavičaja počevši od nekoliko vrsta pita i suhomesnatih proizvoda, pa do desetak vrsta kolača i uštipaka, zatim hladetinu, pečenu prasetinu, autohtono jelo Ramaca zvano „keške“,pogaču i još mnogo toga.

Dakako nije izostala ni vesela pjesma iz grla članova pjevačke skupine koju vodi Ana Vinković, predsjednik Vidakušić je uz gusle zapjevao svoju vlastitu pjesmu o raseljavanju Rame, a nastupili su i svirači zvani „Šljivova grana“ iz Grabarja poznati sa seljačkih prosvjeda na Ferovcu kada ih je upoznala naša i strana javnost kroz njihovu pjesmu „Imao bi da sam krao“ za koju je stihove napisao njihov član pjesnik Ivan Abibović.

Na kraju su si međusobno prenijeli lijepe želje za sreću, zdravlje i uspjeh u nadolazećoj godini.