U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor Rama danas je u Prozoru obilježena 22. godišnjica sukoba između HVO-a i MOS-a (muslimanske oružane snage) koji je započeo nakon što su snaga MOS-a na današnji dan 1992. godine na Crnom Vrhu ubile Franju Zadru iz Dobroše.

U 10 sati kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima u gradu Prozoru položen je vijenac i izmoljeno je opijelo za sve poginule branitelje. U znak sjećanja na prvu žrtvu od strane MOS-a na Crnom Vrhu u 11 sati položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod spomen ploče pokojnom Franji Zadri. U 13 sati na groblju Dobroša služena je sveta misa za pokojnog Franju Zadro kao i za sve poginule pripadnike Brigade Rama a predvodio ju je don Stipo Knežević, župnik župe Presvetog Srca Isusova Prozor.

Kratka kronologija samog događaja:
Vlada BiH 1992. godine je donijela odredbe glede vojnog ustroja. Prema tim odredbama, gdje Hrvati imaju većinu, ima se organizirati HVO, a narod Bošnjaka bi bio uključen u njega. S druge strane, ondje gdje narod Bošnjaka ima većinu, ima se organizirati Armija BiH, a pripadnike naroda Hrvata treba uključiti u nju. Međutim, unatoč činjenici da su u Prozor-Rami Hrvati bili većina (skoro apsolutna, 65%), Bošnjaci su formirali usporedni vojni ustroj, protivno Vladinim zaključcima.
Stvar nije stala samo na papirnoj organizaciji, nego i na konkretnim djelima. Utvrdili su se bunkeri, postavila mitraljeska gnijezda, iskopali rovovi. Napravljeno je postrojavanje Armije Republike Bosne i Hercegovine u Prozoru i organizirana je prisega i marširanje kroz grad (i to prije sastanka od 23. listopada). Tijekom stanke potpuno zastalih pregovora, došla je informacija o napadu na položaje HVO-a kod Crnog vrha pri kojima je ubijen vojnik Franjo Zadro. Pregovori su prekinuti, i ubrzo Bošnjaci postavljaju uličnu barikadu kod zgrade stare pošte, nastaje pucnjava koja se rasplamsava u otvoreni sukob koji je potrajao više od pola dana, koji je okončao porazom Bošnjaka.