Cvijeće je oduvijek imalo moćnu simboliku. Smatralo se Božjim darom i izvorom pjesničkog nadahnuća; slikom duševnih vrlina i savršenstva; simbolizira djetinjstvo i rajsku harmoniju, uspoređiva se s eliksirom života. Cvijeće je privuklo i našu umjetnicu Nadu Crnjac Marić. Pronašla se u  oblasti primjenjene umjetnosti u tehnici "slikanja" laticama cvijeća, lišćem, grančicama (tehnika FITO-KOLAŽ).

Poslije samostalne izložbe u lipnju privukla je Nada  ponovno  našu pažnju  svojim slikama koje je darovala u humanitarne svrhe na Ramskoj večeri u Salzburgu. Ovom vrstom umjetnosti odlučila se baviti iz ljubavi prema prirodi i cvijeću te zahvaljujući talentu koji je dobila od Boga.

Uz pomoć tehnike slikanja laticama cvijeća, te lišćem i grančicama nastaju prava umjetnička djela-slike koje svima otkrivaju, ono za što smo često slijepi, ljepotu prirode.



Na pitanje što ju je potaknulo na bavljenje ovim hobijem koji lagano prerasta u posao, odgovara:  „Ljubav prema prirodi i cvijeću je glavni pokretač moga stvaranja. Inspirirana svim stvorenim u prirodi, otkrila sam koliko je ovaj svijet čudesan, lijep i čaroban. Potrebna je samo mrva volje, ljubavi, kreativnosti i mašte, kao i slobodnog vremena, da se očuva komadić prirode i napravi malo čudo. Time ujedno želim produžiti život jednoj biljci, cvijetu, jer najljepše cvijeće najkraće traje. U mojim slikama želim ga sačuvati od zaborava. Tako nastavljam priču i igru prirode svojim slikama u domovima i srcima ljudi.“

Nada u svojoj zbirci ima veliki broj djela. Na pitanje koje je za nju najznačajnije i najvrjednije urađeno djelo odgovara da je teško nekoj slici umanjiti značaj jer je za izradu svake slike potrebna duša, koncentracija i određena doza ozbiljnosti.

 „Svaka slika se radi s posebnim osjećajem i emocijom, svaka je priča za sebe, samim time i unikatna, tako da uraditi istu sliku ovim materijalom je gotovo nemoguće“, rekla nam je ova umjetnica.

Nadina je želja da svojim radom potkane i motivira ljude da otkriju svoj talent te da slobodno vrijeme provedu, između ostalog, i na kreativan način. Ukoliko želite kontaktirati Nadu ili možda naručiti neko njezino umjetničko djelo to možete učiniti na broj  mob. 063/098-002 ili preko njezina Facebook profila.
 
Pripremila: Božana Nikolić
 
Više Nadinih umjetničkih djela pogledajte ovdje - kliknite
 
 

* Most **Fito kolaž (pressed flowers art-mix)*Dimenzije sa ramom 47x37 cm

Posted by Fito-kolaž Nada on 24. srpanj 2015