Peta kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine pod geslom ''Vratimo nadu zavičaju'', održana je u subotu 17. lipnja 2023. u Rami na Šćitu, u Multimedijalnoj dvorani Franjevačkog samostana.
 
Programu je prethodila Sveta misa u 17 sati u crkvi UBD Marije na Šćitu, koju je predvodio fra Robert Jolić u zajedništvu s drugim svećenicima, sudionicima manifestacije, te gostima i uzvanicima.
 
Nakon mise u 17:45 upriličen je defile folklornih društava od crkve do dvorane.
 
Program je započeo u 18:30 sati, a nastupali su: HKUD Rama, HKUD Brotnjo – Čitluk, KUD Izvor – Usora, Vokalni sastav „Lašvanske Dive“ – Nova Bila i Etno skupina „Čuvarice“.
 
Prije nastupa folklornih skupina pozdravnu i zahvalnu riječ uputili su predstavnici organizatora: gvardijan fra Andrija Jozić, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika te Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ- i pokrovitelj manifestacije.
 
Po završetku programa u 20 sati upriličena je večera za sve sudionike.
 
Manifestacija se priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i Republici Hrvatskoj i šire. Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ciljevi su ovog vrijednog događanja. Program je do sada održan u Zagrebu, Jajcu, Livnu i Sarajevu.
 
Organizatori manifestacije na Šćitu su Hrvatska matica iseljenika, HKUD-a „Rama“ i Franjevački samostan Rama-Šćit.